Средна заплата от 1000 евро поиска КНСБ в Пловдив

Още с бюджет 2019-та КНСБ ще иска  един милиард лева повече за  заплати

За  достигане на 1000 евро средна работна заплата до 2022 година настоява КНСБ. Доходът е реално постижим при годишен ръст на увеличение на трудовите възнаграждения на българите с 12-15 %.

Целта е след четири години заплатите в България да стигнат около 60 на сто от средноевропейското ниво на доходи на човек.

Това обяви в Пловдив днес президентът на Конфедерацията Пламен Димитров.

От КНСБ поставиха отново на дневен ред искането си за въвеждане на необлагаем минимум на нивото на минималната работна заплата за страната. Те предлагат да се увеличи с 400 лева  и максималният осигурителен доход и да достигне 3 000 лева.

От синдикалната организация представиха на пресконференция предложенията, които са подготвили и се надяват да бъдат включвани в управленската програма на управляващите.

Още с бюджет 2019-та КНСБ ще иска  един милиард лева повече за  заплати и за допълнителна  издръжка в бюджетния сектор.

По думите на Пламен Димитров най-големия ръст ще бъде в средното образование.

За по-високи заплати на учителите ще са необходими 362 милиона лева, които вече са договорени с правителството.

Останалите около 670 милиона лева ще бъдат разпределени за работещите в  спешна помощ, в  центровете за  хора с увреждания, в aгенциите по заетост и социално подпомагане.

От КНСБ ще настоявaт за увеличение на заплатите още на служителите в музеи, читалища и библиотеки.

„ Ръст на заплатите с 15-20 % в тези звена е крайно наложителен. Ако се постигне съгласие между синдиката и правителството увеличението ще засегне около 450 хиляди души.”

Според  синдикалният лидер на КНСБ  икономическата конюнктура позволява увеличение на заплатите.  Той припомни, че бюджет 2017 завърши с положителен знак и с излишък в хазната от 800 милиона лева. По думите му тази тенденция ще се запази и в края на тази финансова година.

„С такава събираемост на данъците 1 милиард лева може да бъdе вкаран в джоба на хората”, заключи Пламен Димитров.

 

 

Подобни статии

Top