Средновековни погребения и пещ за тухли откриха археолози на пъпа на Пловдив

Археологическият екип разкри също улица и малък квартал

Шест средновековни погребения, средновековна пещ, градежи и частично запазено кардо – улица с посока север-юг, разкриха пловдивските археолози на метри от търговски център „Гранд“. Теренът, в който работят гл. ас. Десислава Давидова и д-р Здравка Куркутова от Археологическия музей в Пловдив, е на площ от 850 кв. м.

„Извършваме спасителни проучвания във връзка с инвестиционно намерение, като в момента сме в първоначалния етап на проучванията„, разказа пред репортер на DCNEWS единият от ръководителите на археологическия екип Десислава Давидода.

Всъщност разкопките се извършват на мястото, където доскоро имаше магазин на известна верига дрогерии. Очаква се там да се издигне голяма сграда, но преди това, ще стане ясно какво е имало някога в основите й.

„Засега имаме шест погребения – на трима мъже и три жени от Средновековието. Те са със съответния инвентар – накити, гривни – стъклени и бронзови, които показват, че тези хора са били от средната класа. Открихме също керамика – най-вече цели и частично запазени съдове, както и различен тип градежи от различни хронологични периоди. Сред откритията ни бе и пещ за строителна керамика от Средновековието“, разказа гл. ас. Давидова.

Тя разкри, че с екипа й са се натъкнали също на частично запазено кардо – улица, с посока север-юг, а също и частично запазени градежи от инсулата  – пространството, затворено между улиците (квартал). Периодът, от който са находките, е 12-14 век. Намерени са също различни наслагвания и вкопавания, които са свързани с развитието на града през османската епоха и Възраждането. 

1 2

Подобни статии

Top