Среща-разговор със световно известен художник сюрреалист в Пловдив - DC news

Среща-разговор със световно известен художник сюрреалист в Пловдив

Опеа Пловдив кани почитателите на визуалните изкуства да разговарят с Рафал Олбински

Световноизвестният художник сюрреалист РАФАЛ ОБЛИНСКИ  гостува за първи път в България и ще се срещне с почитателите си на 24 юли /събота/ от 11:00 часа на Римски стадион – гр. Пловдив.

В присъствието на автора ще бъде представена официално и откритата изложба с негови творби, която от 1-ви юли радва пловдивчани и гостите на града.

Рафал Олбински е в града, за да присъства на премиерата на спектакъла „Дон Жуан“ на режисьора Михал Знаниецки, в който са използвани негови картини в сценографията. Спектакълът е част от програмата на Opera Open 2021.

Биография:

Рафал Олбински имигрира в Съединените щати през 1981 г., където скоро се утвърждава като изтъкнат художник, илюстратор и дизайнер. За своите артистични постижения той е получил повече от 150 награди, включително златни и сребърни медали от Клуба на арт директорите в Ню Йорк, златни и сребърни Медали от Обществото на илюстраторите в Ню Йорк и Лос Анджелис и наградата „The Big Crit 2000“ от Списание „Критика” в Сан Франциско.

През 1983-1988 г. е бил преподавател в Училището по изкуства „Тайлър“ към Университета „Темпъл“, Филаделфия. През 1987-2001 г. работи като инструктор в престижното училище за визуални изкуства в Ню Йорк.

През 1994 г. е награден с международен Оскар за най-запомнящия се плакат в света, „Prix Savignac“ в Париж. През същата година получава и наградата „Creative Review“ за най-добра илюстрация в Лондон.

През 1995 г. негов плакат е избран като официален за Ню Йорк на Световния конкурс с жури, водено от кмета Рудолф Джулиани. През следващата година печели наградата на Стивън Доханос за най-добра картина в годишната изложба за членове на Обществото на илюстраторите.

През 1996 г. Американската информационна агенция му поръчва да изготви плакат в чест на 25-годишнината от Деня на Земята. От 2002 до 2010 г. селекция от картини на Олбински е включена в прожекцията на Големия космос в Гранд Централ Терминал, като акцент в честването на Деня на Земята в Ню Йорк. Другите артисти, представени в шоуто, са Кийт Харинг, Рой Лихтенщайн, Робърт Раушенберг и Анди Уорхол.

През 2001 г. „Willy-Brandt House“ в Берлин представя творбите на Рафал Олбински в ретроспективна изложба, озаглавена „Изкуството на границата на вековете“.

През юли 2002 г. град Фонди, Италия, го награждава с приз „Divina Guilia“ за приноса му в съвременното изкуство.

1 2

Подобни статии

Top