Срути се 135-метров комин на ТЕЦ "Марица-Изток 2" (СНИМКИ) - DC news

Срути се 135-метров комин на ТЕЦ „Марица-Изток 2“ (СНИМКИ)

В момента огънят е локализиран, но централата работи на половината от мощността си

135-метровият комин на сероочистващата инсталация при седми блок на ТЕЦ „Марица-изток 2“ се срути. Коминът е изгорял тази сутрин, след възникнало възпламеняване на гума на един от абсорберите на сероочистваща инсталация, който е в планов ремонт, съобщиха от Министерството на енергетиката.

По чудо тежкият инцидент се е разминал без пострадали.

На място са общо 12 аварийни екипа от Стара Загора, Димитровград и Пловдив, информираха от пожарната. Пламъците бяха локализирани около 12 ч., като целта беше те да бъдат спрени, преди да са се прехвърлили и към останалите сероочистващи системи. На този етап няма опасност от замърсяване на въздуха. Изпратени са екипи, които да измерват чистотата на  въздуха.

Димът се вижда от над 12 км.

По първоначални данни не се наложила евакуация на дежурната смяна в централата. От „Мини Марица Изток“ ЕАД – Раднево уточняват, че към този момент няма смущения в електроподаването. В нормално темпо продължавало и подаването на въглища към държавната ТЕЦ.

Според Агенция монитор на място е организиран кризисен щаб – от най-близката болница в град Раднево са заявили готовност, да изпратят линейки и да посрещнат пострадали при нужда.

1 2
Top