Ст. комисар Атанас Илков: Полицаите не трябва да гледат лошо!

Ст. комисар Атанас Илков

Старши комисар Атанас Илков е директор на ОДМВР-Пловдив от 23 юни, тази година, след като замени на този пост подалия оставка Христо Разсолков.

На практика обаче той пое пловдивската полицейска дирекция на 1 март, когато ст. комисар Разсолков излезе в болнични.

Пловдивската полицейска дирекция с нов директор

Илков е роден на 20 декември 1964 г. в Пазарджик. Той е магистър по право от ЮЗУ„Неофит Рилски” в Благоевград. Специализирал е в международните академии по правоприлагане в Будапеща и Розуел, Ню Мексико. Вече 30 години работи в системата на МВР. Започва в РДВР-Пазарджик (1987-1999), по-късно в Криминална полиция (1999 – 2009), като началник сектор „Оперативно обслужване на местата за лишаване на свобода“ (2009- 2012), Началник на „Криминална полиция“ на национално ниво, а впоследствие оглавява пловдивският сектор „Криминална полиция“.

–        Г-н Илков, в какво състояние поехте пловдивската дирекция на МВР?

–         Не бих се ангажирал с конкретен коментар, за да съм коректен към бившите колеги и тези, с които работя в момента, а и за да не се изтълкува превратно. И преди това съм бил част от този състав и ръководния екип.  Аз съм принципен човек и не обичам да чопля там, където смятам, че не е редно.

–         Кои са основните ви приоритети като директор?

–         Едно от най-важните неща е подобряване на оперативната обстановка, иначе казано – средата за сигурност. Много важно за дирекцията е укрепването на административния капацитет. Планирали сме редица обучения и добри практики, за да отстраняваме слабостите и пропуските и да надграждаме това, което е постигнато, а също да доусъвършенстваме знанията и уменията на колегите.

–         Това означава ли, че ще търсите и нови хора?

–         Да. Ще се наложи да минимизираме този недокомплект, който имаме в момента, съобразно възможностите, които има държавата. Защото назначаването на нови хора е свързано със средства, които държавата може да си позволи.

Но да се върнем на приоритетите. Сред тях са намаляване на пътния травматизъм, подобряване на административното обслужване в КАТ, Български документи за самоличност и всички други места, където гражданите ползват административни услуги. Трябва да се подобри също ефективността по противодействие на контрабандата – тютюна и горивата. Непрекъснато анализираме и планираме мерки, които биха довели до подобряване на тази дейност. Не на последно място стои битовата престъпност с всичките ѝ особености, с които се сблъскваме. Това включва и малките населени места. За целта се изисква изключително много ресурс, време и това е нещото, което не трябва да ни дава мира ден и нощ. Трябва да има нулева толерантност към всички закононарушения, с които се сблъскваме ежедневно. Не трябва никой да се чувства безнаказан и да смята, че може да прави това, което му се иска! Говоря за лицата с престъпни намерения и тези от контингента.

–         Как ще се засили сигурността на възрастните хора по селата?

Напоследък много често се сблъскваме с насилие върху старци. В Пловдивско имаме и неразкрито такова престъпление – побоят над възрастното семейство от Голям Чардак, чиито извършителите все още не са разкрити?

–         Това са единични случаи, които независимо от това не сме ги оставили под похлупак. Там има образувано досъдебно производство, има оперативно-издирвателни мероприятия (ОИМ) и назначени експертизи, резултатът от които би ни насочил към извършителите. Не сме спрели работата по това престъпление. Малките и отдалечени населени места не са изолирани откъм човешки ресурс. Ежедневно се прави анализ. На базата му правим допълнителни разстановки. Извеждаме патрули от градската част в извънградската, ползваме сили от жандармерията непрекъснато.

В момента оптимизираме работата – извеждам екипи от градската част от структурите по КАТ, смесени патрули със служители от патрулно-постовата дейност в районните управления, които са извън града, като целта е те да работят съвместно и по линия на пътната безопасност и травматизъм, а в същото време да следят и за превенцията, за предотвратяване и разкриване на престъпления в местата, където хората не са виждали полицаи с години. Съчетаваме няколко дейности, така че тези екипи взаимно да се допълват. Колегите, които през седмицата са ангажирани с чисто административна работа – с регистрацията в сектор Пътна полиция, ги извеждаме в тези места, включително и по магистралата в петъчните и двата почивни дни, когато трафикът е усилен. Засилваме присъствието в активните ленти, търговските обекти, където има струпване на хора, с оглед предотвратяване на престъпления, така че да се вижда полицейското присъствие.

1 2 3

Подобни статии

Top