Стадион „Пловдив“ става само футболно игрище

Строят и отделна лекоатлетическа писта

Стадион „Пловдив“ ще стане само футболен, а общината ще проектира и изгради допълнителен лекоатлетически стадион. Това съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев днес пред журналисти. Така ще се наложи лекоатлетическата писта, която досега съществуваше на градския стадион, да се премахне и да остане само футболното игрище.

Причината е, че такова е изискването на УЕФА и ФИФА, за да отговаря спортното съоръжение за провеждане на световното първенство, уточни Тотев. Това е станало ясно по време на среща с премиера Бойко Борисов и министъра на спорта Красен Кралев в края на миналата седмица.

Затова в момента се преценява как да бъде изменено заданието, направено по 12-степенната програма на арх. Валентин Маринов, за да отговаря на изискванията. Според кмета обаче тепърва градската управа ще има срещи с лекоатлетическите клубове.

Лекоатлетическият стадион, който трябва да се проектира, ще бъде малък, посочи градоначалникът. По думите му заданието трябва да се вмести в сумата от 15 млн. лв., която беше предвидена досега, но с малко по-различни дейности. Долната граница за зрителите, които трябва да побира стадиона, е 40 хил. души, каза още Тотев.

По думите на кмета, след като започне реконструкцията на спортното съоръжение, държавата ще може да се включи с инвестиция във всеки един момент.

Подобни статии

Top