Стъклена мозайка изработват ученици от НХГ и техни връстници от Полша, Румъния и Италия - DC news

Стъклена мозайка изработват ученици от НХГ и техни връстници от Полша, Румъния и Италия

Стъкломозайката ще бъде дарена на ДГ „Незабравка“

От 9 до 12:30 часа днес ще бъде проведен уъркшоп по „Стенопис“ в двора на НХГ „Цанко Лавренов“, ул. „Янко Сакъзов“ 2а, в който ще участват ученици и преподаватели от Полша, Румъния, Италия и от пловдивската художествена гимназия, съобщиха от гимназията.

По време на творческата работилница ще бъде създадено голямо стенописно пано, изградено от малки парченца прозрачно стъкло, съчетани с висококачествени цветни стъкла. В реализацията ще се включат всички участници в мобилността.  Стъкломозайката ще бъде дарена на детска градина „Незабравка“, която се намира в съседство със сградата на НХГ „Цанко Лавренов“. Младите таланти ще зарадват децата от детската градина и ще помогнат за облагородяване на вътрешното пространство на ДГ „Незабравка“.  Ръководител на уъркшопа ще бъдат Атанас Камешев – преподавател по специалния предмет „Стенопис“.

Събитието е част от проект „Art is in the air Mobility C3“ (2019-1-PL01-KA229-064957_2) по програма „Еразъм+“, който стартира през септември 2019 г. и се провежда в различни европейски страни вече 2 години. Координатор на проекта от българска страна е Ирена Корбетова – преподавател по английски език в НХГ „Цанко Лавренов“. От Художествената гимназия в Пловдив участват и ученици от различни класове и специалности.

Групите по мобилността пристигнаха в Пловдив на 8 май и участват в различни събития, организирани от страна на НХГ „Цанко Лавренов“ – уъркшоп по сериграфия, уъркшоп по стенопис, уъркшоп по мозайка в Голямата базилика, запознаване с дейността и спецификата на гимназията, традиционни български танци, посещения на културни забележителности в Пловдив, Перущица и Асеновград. Всеки от гостуващите екипи е подготвил своя артистична програма, която ще представи по време на мобилността (8-14 май 2022 г.)

Подобни статии

Top