Стаменов: Тепетата на Пловдив са местата, които трябва да преоткрием

Конкурс за визия за развитието на Сахат тепе ще обяви район „Централен“ до края на ноември, съобщи районният кмет Георги Стаменов. В конкурса ще може да участват архитекти и проектантски екипи, които трябва да се съобразят с плана за управление на самия хълм в разработките си. Какво предвижда ръководството на района за развитие и облагородяване на две от пловдивските тепета, по какви проекти ще работи, ще заеме ли сградата на БНБ своето представително място в Пловдив, вижте във втората част на интервюто с Георги Стаменов пред DCNEWS.

– Съвсем наскоро пловдивчани станаха свидетели на едно прекрасно събитие, организирано от районната администрация на „Централен“, съвместно с отдел „Култура, археология и културно наследство“  на Община Пловдив – грандиозен концерт, наречен „Пътят към върха“. Пет сцени, пет концерта, два рояла, повече от 50 артисти, класика, джаз и поп музика. Разкажете ни как бе посрещнато това събитие от жителите на района, а и като цяло от жителите на Пловдив?

– Идеята се роди съвместно – между мен, зам.-кмета по култура Пламен Панов, ресор „Култура“ и район „Централен“. Съвместно я реализирахме и се получи едно изключително мероприятие. Ние създадохме един друг облик, една друга визия, друго усещане за Бунарджика. Това от една страна е природна забележителност, но от друга страна е едно изключително място, с много възможности за култура, с много възможности всеки един артист, всеки един изпълнител да презентира своето творчество по един малко по-нестандартен начин, който изключително добре се прие от всички нас като граждани. На хората им хареса, надяваме се през следващата година да успеем да го включим като ежегодно мероприятие, като ще има две издания, едното ще е през май, а другото – през септември. А защо не и майското издание да е в рамките на три дни? Всеки от нас се наслаждава на майските нощи, защо те да не бъдат изпълнени със звук и светлина?

– На Бунарджика има и много възможности за всякакви други културни събития, бяхме свидетели през лятото на театър на открито за деца, за възрастни, има възможност за рок концерти и оперни представления…

– Абсолютно! Миналата година имаше OPERA OPEN долу при шадраваните, Биг Бенд Пловдив направиха прекрасен концерт… Смятам, че хълмовете са местата, които ние трябва да преоткрием. Затова много активно и през миналия мандат, и през този, работим по темата за облагородяването и благоустрояването им, за това – да ги направим едни наистина безопасни и привлекателни места за посещение на всеки един. Смятам, че ще успеем, както се гордеем с тях, защото какво е Пловдив без хълмовете и Марица, така и да можем да ги посещаваме и да бъдат изпълнени с културно съдържание.

– Какво стана с увеселителния влак на Бунарджика?

– Не мога да кажа какво стана с влака. Той беше закупен от община Пловдив преди около две години, държат го някъде, последно чух, че поради един участък от паважната настилка, който беше слегнал, не можел да мине. Участъкът над шест месеца вече е основно ремонтиран, без проблеми вече може да функционира. Дано през пролетта да намерят машиниСтаменст и да пуснат това съоръжение, тъй като има много хора, които искат и имат проблем с натоварването покрай изкачването и този атракционен влак ще даде възможност много повече хора да се качват до върха и да се любуват на прекрасните гледки.

– Започнахте работа по Сахат тепе и ремонт на часовниковата кула. Там имаше идея да бъде облагороден хълма по същия начин като Бунарджика. Ще може ли това да стане през този мандат?

– Със сигурност ще работим да се случи това, в момента също  го правим. Успяхме да възстановим стената, която бе рухнала преди около година. В същото време процесите около ремонта на часовниковата кула също вървят добре. На общинска сесия бяха гласувани 30 000 лв. за ландшафтно оформяне. Там след 1976 година, когато се премахва бюфета при върха, има решение да се преизгради той и се започва едно разбиване на скали, с цел да бъде на два етажа, като една част от тази скална маса в момента е точно на площадката до шадравана. С тези средства ще успеем тази скална маса да я върнем на мястото, откъдето тя е била извадена, за да възстановим хълма в първоначалния му вид.

Георги Стаменов: Искаме да изградим европейска среда в центъра на Пловдив

Планираме през този месец (ноември) да обявим конкурс, в който всеки един архитект и проектантски екип може да участва с визии за развитие на Сахат тепе, които трябва да се съобразят с плана за управление на самия хълм. Успяхме да ревизираме напоителната система и тя вече функционира донякъде, оттук нататък тепърва ще я доизграждаме, за да може в по-голямата част от хълма да има напояване и в летните горещини цветята, които ще се засадят, да могат да се поливат.

Правим в момента много обстойно обследване, тъй като по исторически данни, може би около 160-165 г. след Христа, е имало на хълма воден часовник, с механизъм, който се е задвижвал с вода и е показвал времето. Наричал се е клепсидра. Имало е и слънчев часовник. Идеята ни е да го пресъздадем, за да може всеки посетител на хълма да се наслади на един часовник, с който нашите предци и обитателите на тези земи са отмервали времето. А и това ще даде възможност наистина хълмът на часовниците да възвърне славата си като такъв.

Имаме идеи и за изграждане на една детска площадка горе, за да може и най-малките да се забавляват. Това обаче трябва да бъде съгласувано с Министерство на културата и НИНКН. Обследвали сме и сме открили точните места, където са били водоскоците, с цел да бъдат възстановени и когато догодина или през 2022 година има съгласуван проект, да започнат да функционират. Единият е бил от часовниковата кула, тръгвайки надолу се е разделял на два ръкава, в посока паметника на Христо Г. Данов. Другият е бил северно от кулата, той също се е разделял на две. Смятаме, че ако ги възстановим, наистина ще бъдат един атракцион, а и при върха е хубаво да има постоянно ромоляща вода.

Едно от предложенията от гражданите е да се помисли дали не може да се направи стена за катерене. Става дума за един от скатовете, който е над стълбите на Каменица. Там по подходящ начин може да се закачат карабинери за катерене във фугите на скалите и с обезопасяване всеки един желаещ да може да се покатери. А и самите ние виждаме как ежедневно младежи се катерят по скалите. Нормално е някъде, при наличие на толкова хълмове, да има една такава зона, в която всички любители на скалното катерене да упражняват своя спорт, а не да ги принуждаваме да ходят да се катерят в закрити пространства.

Надявам се още много идеи да излязат, след като обявим конкурса. Водейки се от плана за управление на хълма, трябва да бъдат съгласувани всички тези предложения. Убеден съм, че това ще генерира една енергия, много идеи и възможности, които, когато бъдат събрани в един проект и той бъде съгласуван, ще се намери финансиране, за да възстановим този основен хълм в нашия град. Все пак той е по средата между Трихълмието, Бунарджика и Джендема, откриват се изключителни гледки в непосредствена близост до Главната улица. И с тази кула от 16-ти век съм сигурен, че Сахат тепе ще се превърне в основна туристическа атракция.

1 2

Подобни статии

Top