Станилия Стаменова: По-скоро ще умра от глад, отколкото да се удавя! (ВИДЕО)

Световната шампионка на едноместно кану вече има нов треньор и ако бъде допусната да тренира, гарантира квота за олимпийските игри

Най-голямата надежда на България за олимпийски медал в кану-каяка Станилия Стаменова продължава да настоява да води децентрализирана подготовка за предстоящите Игри в Токио. Тя влезе в конфликт с родната федерация, тъй като договорът й за олимпийска подготовка, който изтече през август, не бе анексиран от БФКК и съответно й бе спряна държавната финансова подкрепа. От централата настояват Стаменова да е на централизирана подготовка, но световната шампионка на едноместно кану от Минск 2015 година смята, че от години не е имало успех в този род дейност и затова най-добрите ни кануисти и каякари в последно време предпочитат да се подготвят самостоятелно, какъвто е случаят и с Ангел Кодинов, който в момента е на лагер в Анталия.

“На мен най-много ми се иска да тренирам в конкурентна среда, вместо да греба хиляди километри сама. Федерацията обаче не успява да развие женското кану на желаното ниво и да ми осигури конкуренция. Доказа се, че централизираната подготовка не постига нужните очаквания. Г-н Бухалов (б.р. председател на БФКК) сам каза, че е изчерпан ресурса от треньори в България. Редно ли е тогава да се назначават треньори на националния отбор без необходимата квалификация. В програмата на БФКК дори не е записано възстановяване чрез масажи за 2021 година, което смятам, че за елитен спорт е изключително необходимо“, заяви Станилия на пресконференция днес.

На събитието присъства адвокат Камелия Тодорова и бившият състезател по кану-каяк Димитър Петров.

„Договорът на Станилия Стаменова до август 2020 година, този договор не е трудов, за това по него няма отношения работодател-работник. Тези условия са абсолютно различни от тези в Кодекса на труда. Води до липса на средства и до намаляване на шанса й за класиране на Токио 2020. Реално средствата не достигат до нея. Федерацията е получавала дълги години средства от нейните успехи, благодарение на което е закупено оборудване – а тя в момента не може да го използва“, обясни адвокат Тодорова.

„Моите уважения към възрастта на г-н Дамян Дамянов, но аз бях отказан от спорта от федерацията – от 2012 съм неизменен шампион, с над 40 медала в местното кану. През 2019 стигнах два финала в две различни дисциплини, след това не бях изобщо потърсен от БФ кану-каяк. Поканиха ме на среща, на която им казаха, че много държат на мен, но не могат да ми осигурят финансиране. Денис Димитров – европейски вицешампион на едноместен каяк. Напусна клуба си и замина за Германия, тренира с няколко шампиона, които не са на централизирана подготовка. Заедно със Станилия решихме да пробваме двойка микс – именно след като ни забелязаха да тренираме, лодката ни беше взета. По думите на федерацията, тези лодки са „безсмислени“, каза Петров.

Стаменова вече си е избрала нов клуб и лицензиран треньор – СККК “Георги Демирев” и Ева Пашева. Тъй като тя е свързана със спортното училище в Русе, Пашева не може да отсъства повече от 20 дни в годината от града и съответно може да провежда само децентрализирана подготовка със Стаменова. От федерацията обаче не приемат този неин избор, тъй като Пашева била специалист по каяк. Оттам изтъкнаха и, че настояват за централизирана подготовка, тъй като са загрижени за здравето на Станилия, на което 33-годишната сътезателка отговори така:

“Оценявам загрижеността на БФКК единственият им елитен състезател в женското кану да не се удави, но искам да ви кажа, че шансовете да умра от глад са много по-големи от това да се удавя”.

Стаменова вече има изготвена тренировъчна програма, направена от кондиционен треньор.

“Не е вярно, че никой не иска да работи с мен. Навсякъде ме приемат с отворени обятия, дори други клубове отварят залите си за мен. Зад гърба си имам дузина хора, които ме подкрепят. За пръв път от години имам изготвен календар за месеци напред и не е нужно да мисля как и кога ще тренирам, както бе досега на парче. Всички медали, които съм спечелила като лекоатлетка и състезател по кану-каяк, не биха могли да бъдат постигнати чрез капризи, а с много труд, желание и отдаденост. Единственото ми желание е да получа финансирането, което заслужавам, и да получа нужното спокойствие, за да тренирам.

Съгласна съм с Дамян Дамянов, че мястото на Станилия Стаменова е във водата. Да, точно там се намират всички елитни състезатели, които са ми конкуренти – на лагери в Турция, Португалия, Флорида, където е топло и може да се гребе. На Гребния канал в Пловдив освен да се карат кънки на лед, друг спорт не може да се практикува”, заяви Стаменова, като подчерта, че има предложения от Китай и Русия за съвместен лагер в Анталия през студените месеци.

“Искам диалог с федерацията, до досега резултат няма. Искам да се разбера с тях, защото шансовете ми са големи не само за взимане на квота. Стига да ми бъдат осигурени нужното спокойствие и подкрепа. Имам много добър поглед върху конкурентките, многократно съм ги побеждавала, има много неща да подобря в технически план, така че има какво да развивам още. На селекцията ноември месец дадох лични постижения на 1000 и 2000 метра при твърдения, че не съм тренирала, т.е. все още развивам формата си и има какво да покажа. Аз съм спортист, който трябва да тренира. Не искам да водя борби. Има целеви средства, които се отделят от ММС за мен, единственото ми желание е те да стигнат до мен, да бъда подкрепена и да мога нормално да протече тренировъчния процес с новия треньор и новия клуб. Предстоят срещи с Министерството на младежта и спорта и се надявам на помощ от тяхна страна този конфликт да бъде потушен и да продължим спокойно работата си. Ако нямах вяра в способностите си, нямаше да говоря и да се боря. Но защо трябва де се боря с хора, които би трябвало да помагат. Получава се така, че ние първо трябва да се борим с нашата федерация, а след това и със света”, каза още Станилия Стаменова.

“Вярвам, че всичко добро предстои и се надявам да имам една добра година”, завърши с оптимизъм тя.

Подобни статии

Top