Станимира Петрова: Бяхме в един хотел с турския отбор

Всички 11 български боксьори и треньорският щаб са под задължителната карантина, но нямат симптоми за COVID-19

Боксьорката Станимира Петрова говори пред bTV, след като стана ясно, че двама турски състезатели и треньорът им са дали положителни проби за коронавирус след олимпийската квалификация в Лондон.

Асеновградчанката сподели, че отборът ни е бил настанен в един хотел с този на южните ни съседи, но нямаме боксьор със симптоми на COVID-19. Всички 11 български състезатели и треньорският щаб са поставени под задължителна двуседмична карантина веднага след завръщането им от Лондон.

„Току що разбрах, че има 3 положителни проби в турския национален отбор. Преди 2 дни говорих с треньорите, които поддържат връзка с турския щаб. Тогава бяха един боксьор и един треньор, но явно вече са трима. Има и боксьори със симптоми и от други държави.

Ние лично бяхме в един хотел с турския национален отбор. Дори рано сутрин, когато чакахме автобусите да ни откарат към летище „Хийтроу“в Лондон. Заедно целия турски национален отбол чакахме в едно фоайе.

Радвам се, че нямам симптоми. Надявам се да съм здрава и да нямам здравословни проблеми. Не съм чула някой от българския национален отбор да не се чувства добре. След като пристигнахме в България, първо ни отделиха целия полет встрани, за да изчакаме преминаването на другия полет. Не искаха въобще да се събират големи групи хора. Премериха ни температурата, попълнихме декларации, в които сме запознати с 14-дневната карантина. Дадоха ни листове, в които пишеше какви симптоми трябва да следим и, ако евентуално имаме някои от тези симптоми – било то температура, кашлица, треска – всякакви симптоми, свързани с грип и настинка, да се обадим на личния си лекар.

В Англия аз постоянно се чудех защо няма никакви мерки. До последно изобщо не бях сигурна дали ще заминавам и дали ще се проведе квалификацията. През цялата подготовка бях нащрек. След като видях, че в Азиатските игри, които трябваше да бъдат в Ухан, но заради епидемията ги преместиха в Грузия, участва и китайският отбор, прецених, че явно проблемът не е чак толкова голям.

Ние заминахме, отидохме там, четяхме по новините, слушахме постоянно, че има нови заразени случаи. Когато обаче излезеш навън, не можеш да разбереш, че има някакъв проблем и някаква епидемия. Нито имаше хора с маски (може би на 20 човека имаше един с маска), нито имаше спрени полети, затворени магазини.

Нашият хотел беше точно до един шопинг център в Стратфорд, където всичко работеше. Нямаше никакъв проблем да влезеш вътре и да се разхождаш и пазаруваш. Единствената мярка, която бяха взели, беше, че  има дезинфектант – във всяка една тоалетна, във всеки ресторант. В онзи период англичаните ни съветваха да си мием ръцете по-често. Добре сме и се надявам да сме добре“.

Олимпийската квалификация започна по план на 14 март, въпреки че по това време бяха отложени всички значими спортни прояви в Европа. В крайна сметка организаторите прекратиха квалификацията на 16 март.

Подобни статии

Top