Станимира Петрова и Даниел Асенов ще защитават титлите си на купа „Странджа“ (ВИДЕО)

Над 300 боксьори от 32 държави ще участват в 71-вото издание на турнира

Над 300 боксьори от 32 държави ще вземат участие в предстоящото 71-во издание на турнира за купа „Странджа“. Надпреварата ще се проведе в столичната зала „София“ от 21 до 25 февруари. Това обяви изпълнителният директор на Българската федерация по бокс Светослав Сапунджиев на пресконференция днес.

В турнира ще участват практически всички водещи български състезатели при мъжете и при жените, които продължават подготовката си за предстоящите олимпийски квалификации в Лондон и Париж.

„2019 година бе успешна за бокса в България, след като бяха спечелени общо 91 медала от европейски и световни първенства във всички възрастови групи при мъжете и при жените. Надявам се 2020 година да бъде още по-успешна“, каза Сапунджиев.

На турнира „Странжа“ България ще бъде представена при мъжете от Даниел Асенов (двукратен носител на купата) в категория до 52 килограма, Боян Асенов (57 кг), Кирил Русинов, Венсан Киркоров и Стилиян Христов (64 кг), Иван Атанасов (69 кг), Симеон Чамов (75 кг), който се завръща след двугодишно отсъствие, Благой Найденов и Кристиян Николов (81 кг) и Радослав Панталеев (91 кг). Участието на Петър Белберов в категория над 91 килограма е под въпрос.

При жените участие ще вземат Габриела Димитрова, Златислава Чуканова и Севда Асенова в категория до 51 килограма, Станимира Петрова до 57 килограма (трикратна носителка на купата), Деница Елисеева и Аслъхан Мехмедова до 60 килограма и Мелис Йонузова до 69 килограма. Стойка Петрова няма да участва в турнира, но ще се бие на олимпийската квалификация в Лондон в категория до 51 килограма.

„Представянето на „Странджа“ не е най-важното за нас. Този турнир е част от подготовката за олимпийските квалификации в Лондон и Париж. Турнирът ще ни служи като проверка за това кои състезатели да подберем за тези квалификации. В момента се готвим с националния отбор на базата в „Дианабад“, където провеждаме всекидневни спаринги с боксьорите на Белгия, Бахрейн и Хонконг, а в събота от САЩ се прибират и водещите ни състезатели Даниел Асенов и Радослав Панталеев, заедно със старши треньора Жоел Арате“, каза помощникът в националния тим Александър Александров.

На турнира в София ще участват боксьори от водещи нации като САЩ, Русия, Украйна, Панама, Полша, Индия, Ирландия, Германия, Сърбия и Испания. Тази година обаче няма да има състезатели от Китай и от Великобритания.

В първите два на турнира ще има по три сесии – от 11:00, от 15:00 и от 19:00 часа. Четвъртфиналите в четвъртък са в две сесии от 14:00 и от 18:00 часа. Първите три дни на турнира са при вход свободен, а за полуфиналите в петък (от 14:00 и 18:00 часа) и финалите в събота (16:00 часа) ще има вход от 10 лева, който ще покрие наградния фонд на надпреварата.

След турнира „Странджа“ националите ще проведат лагер на базата в Белмекен, след което ще летят за Англия, където ще останат до началото на олимпийската квалификация от 13 до 22 март. Състезателите от младежкия национален отбор, които в момента тренират с мъжете, нямат право да участват на турнира „Странджа“, но ще продължат подготовката си за европейското първенство в Будва през април и за световния шампионат, който е през октомври, разкри старши треньорът Борислав Бояджиев.

Подобни статии

Top