Станко Станков: Традиции и поверия за празничната трапеза на Великден

Станко Станков е гл. асистент в Университет по хранителни технологии

Празникът Великден или Пасха, което в превод означава „избавление“ в православния свят е „Празник на празниците“. Не случайно е наричан така, тъй като в него проявление намират едновременно смъртта и Вечният живот – Възкресението.

Всичко, свързано с този Светъл празник, е преплетено от множество мистични действия. Подготовката за Възкресение е дълга, като по време на поста православните християни спазват не само хранителен, но и душевен пост на смирение, любов и въздържание от всяко изкушение.

Храната, както за всеки празник, е специфична и символична по своята същност. Основният момент от подготовката за празничната трапеза на Пасха започва с боядисването на яйца – символ на единството на света, слънцето и планетите, но не и на последно място яйцето, като символ на вечния живот. Тайнството на тяхното боядисване на Велики четвъртък се свързва с последния ден на Иисус Христос на земята преди неговата смърт. Цветовете на яйцата не са случайно явление, съществуват рзлични вярвания и легенди за произхода на червеното яйце, но в християноския свят то символизира кръвта на Бог Иисус Христос, погинал заради спасението на нас човеците.

Важно е да се знае, че боядисването на яйцата се извършва внимателно през деня и в никакъв случай през нощта – след залез слънце. Денят е символ на чистотата и новото начало, а тъмнината – олицетворение на тъмните и нечисти сили. Боядисването се извършва от най-възрастната жена в семейството или стопанката на дома.

Първото яйце задължително е червено.

То е част от семейството през цялата година, като нему се отрежда специално място до иконата в дома. Останалите яйца някога са били оцветявани с естествени бои (шлюпки от лук, черупки от орехи, смокинови листа, черешови листа, мушмолови листа и други). Използвани са различни техники и похвати, които да покажат чувство на смиреност и вяра към Спасението, като всяка жена се стремяла да придаде особен колорит на яйцата.

Освен шарените яйца на празничната трапеза присъстват обредни сладки хлябове – козунаци. Те са изключително важен елемент от празнично-обредната трапеза. Символът на хляба, като събирателен център и тялото Христово, намира основно място на масата на православния християнин.

1 2

Подобни статии

Top