Старейшините гласуват право на строеж за най-високо бюджетния проект в Пловдив (ВИДЕО)

Проектът е на стойност 15 млн. евро

Център по растителна системна биология и биотехнология ще бъде изграден в пловдивския район „Тракия“. На сесията точи четвъртък общинските съветници ще решават дали да се гласува безвъзмездното право на строеж в района.

Проектът PlantaSYST бе определен от кмета пред журналисти днес като най-високо бюджетния за града под тепетата. Той е в сферата на селското стопанство и работи с много университети в тази област, коментира градоначалникът. По думите му проектът е подкрепен от всички пловдивски университети.

Центърът ще бъде изграден на терена от 23 дка между училище „Димитър Матевски“ и 99-ти блок в „Тракия“. Освен че в него ще се създава най-висша наука, ще се работи и с фирми.

„Имахме вече среща с всички представители на групите в ОбС, за да разясним правото за безвъзмездно право на строеж. Това е най-високо бюджетният проект в Пловдив. Стойността му е огромна – 15 млн. евро от Евросъюза, инфраструктурната част се поема от управляващия орган в България. Общината пък ще осигури правото на строеж. В него ще работят над 70 учени от цяла Европа, заедно с българските учени в тази област“, поясни Тотев.

На сесията ще бъдат дебатирани още няколко имота, включени в програмата за управление на общинските имоти. Сред тях е и старата часовникова кула на Сахат тепе, която е паметник на културата. Предстои тя да бъде актувана като общинска собственост, каквато винаги е била, обясни градоначалникът.

Подобни статии

Top