Старият град чества 100-годишнината от рождението на акад. Николай Хайтов, заедно със своя 50-годишен юбилей

Днес ще бъде дадено началото на поредица от инициативи, посветени на акад. Николай Хайтов

По повод 50-годишния юбилей на ОИ „Старинен Пловдив“ на 22 април 2019 г., понеделник, в Балабановата къща ще бъде дадено началото на поредица от инициативи по случай 100-годишнината от рождението на акад. Николай Хайтов, които ще се случат в два етапа: през април и през септември.

В 18:00 ч. първото събитие започва с откриване на изложба  „Карикатурите на Борис Димовски и героите на Николай Хайтов” с куратор Здравец Хайтов (Балабанова къща – сводеста зала), излъчване на документален филм, представящ създаването на проекта и представен приживе от самия Николай Хайтов.

Изложбата пристига при нас благодарение на Фондация Памет и може да бъде видяна до 6 май вкл.

Изложбата  „Карикатурите на Борис Димовски и героите на Николай Хайтов” е ретроспективно представяне на двама големи творци на България в областта на литературата, киното и карикатурата на ХХ век.

Под патронажа на Министерството на културата и във връзка с честване 100 годишнината от рождението на акад. Николай Хайтов.

Хайтов и Димовски – връзка първична, захваната в родното им селце Яврово, връзка духовна, обагрила творчеството им със своята неповторимост и колоритност.

Излизащото изпод перото и четката на Николай Хайтов и Борис Димовски, оставя дълбока следа в духовната палитра не само на България, но и в  европейската и световна културата.

1 2

Подобни статии

Top