Старият град празнува с панаири, фестивали и младоженци

Вземете доброто си настроение и се включете в празника „По трихълмието на времето“

Старият град отново ще празнува от 17 до 23 септември. В края на лятото и преди да настъпи есента, вратите си за пловдивчани и гостите на града ще отворят емблематичните възрожденски къщи в Старинен Пловдив, а също Античния театър, Малката базилика и много други.

Тази година мотото е „По трихълмието на времето“. В програмата са включени много и разнообразни събития, на различни места, а събитийният маратон ще е за хора от всички възрасти и интереси, посочи ресорният заместник-кмет  Александър Държиков.

Едно от най-очакваните събития – Есенният панаир на занаятите,

започва на 21-ви и продължава до 23 септември. В него ще участват 50 майстори, които ще представят 20 занаята в шатри, разположени по ул. „Съборна”. Всеки ден от 11.00 до 21.00 ч., майсторите ще демонстрират своите умения пред публика. Тази година, в рамките на панаира ще се проведе пленер „Кукли“, в който 10 майстори от цялата страна ще премерят уменията си в изработката на кукли от различни материали: вълна, плат, царевична шума, прежда и др., които ще бъдат дарени на деца със специфични заболявания, лекуващи се в детското отделение на УМБАЛ „Св. Георги”.

За участие в Панаира пристигат майстори от Сърбия и Русия, а специални гости на изданието са представители на Казахстанската национална художествена академия, които освен членове на тамошната занаятчийска камара, са преподаватели в Академията и действащи майстори-занаятчии.

Във второто издание на „Вкусът на Пловдив“ активно се включват пловдивски ресторанти.

Тези, които са в Стария град ще отворят широко врати, за да покажат най-доброто, при това с много настроение. Фестивалът ще се проведе в петък, събота и неделя от 10 до 23 часа. Отвън на шатрите, ресторантьори ще демонстрират своите умения пред публиката. Ще има кулинарни викторини, забавни игри, награди, лакомства за децата, кулинарни изкушения за родителите, напитки и всичко необходимо за доброто настроение на гостите на Стария град.

1 2

Подобни статии

Top