Старинен Пловдив чества 50-годишен юбилей с торта и изненади

Празниците продължават цял месец

С празници, които ще продължат цял месец, ще бъде отбелязана 50-годишнината от създаването на „Старинен Пловдив”.

Старият град празнува цял месец половинвековния си юбилей

Юбилеят ще се преплете и със 100-годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов. Точно затова програмата ще бъде свързана с разказвача на Родопите, а също така и с имена, чийто живот е посветен на Стария град. Това са създателят му Атанас Кръстев – Начо Културата, художникът Коста Форев и карикатуристът Борис Димовски.

Празниците започват днес – 1 април, в 17.30 ч., на Лапидариума. Като на рожден ден ще има празнична торта, балони (50 на брой), слова и поздрави, както и сувенири за спомен на всички, които уважат празника.

На официалната церемония ще присъстват заместник-министъра на културата Амелия Гешева, посланици, кметът на Пловдив Иван Тотев, председателят на Общинския съвет – Савина Петкова и др. Музикален домакин на събитието ще е Биг Бенд Пловдив, с диригент Николай Гешев.

В пруста на Балабановата къща ще бъде излъчен и най-добрият филм за Стария град, създаден от БНТ. С който ще си спомним за първия кмет на Стария град – Начо Културата и още много знакови личности, чиято съдба е свързана с 50-годишната история на Старинен Пловдив.

След това ще бъде открита изложба на незабравимия асеновградски художник Коста Форев. Ще бъдат изложени картините му със сцени от едновремешните годежи и погребения, пловдивските и станимашките кафенета и дворове. Сред тях ще са и живописните му вариации по темата „Сватбата на вуйчо ми”.

Същата вечер ще бъде открита и друга весела изложба – „Дунавски карикатури”. 

1 2

Подобни статии

Top