Старозагорският владика носи Благодатния огън в България

Очаква се връщането на българската делегация у нас да е към 20.00 ч. на 27 април, на ВИП залата на летище „София“

За 15-та поредна година Благодатният огън ще бъде пренесен от Йерусалим в България на Велика събота, на 27 април, от българска църковно-държавна делегация, в която за първи път ще пътува и епископ Яков от Северна Македония. Това съобщи Емил Велинов – директор на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

Велинов каза, че българската делегация ще се води през тази година от Старозагорския митрополит Киприан. Полетът е сутринта на 27 април, на Велика събота, от летище „София“, като ще летим с правителствения самолет „Фалкон“, обясни Велинов. За тези 15 години, откакто пренасяме Благодатния огън в България от Йерусалим, само в една година използвахме частен самолет, а не правителственият самолет „Фалкон“, припомни той.

Българската църковно-държавна делегация ще присъства на богослужението в храма „Възкресение Христово“ в Йерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен. На Велика събота, над 2000 години, хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.

Благодатният огън ще го пренесем от Йерусалим в специални, огнеупорни фенери, които са доста скъпи, като един фенер струва 1000 лева, обясни директорът на Дирекцията по вероизповеданията при МС. По принцип носим по четири фенера, а сега ще вземем пет, защото с нас ще е и македонският епископ Яков, поясни той.

Очаква се връщането на българската делегация у нас да е към 20.00 ч. на 27 април, на ВИП залата на летище „София“, каза Емил Велинов. Той уточни, че три от фенерите с Благодатния огън ще бъдат предадени на главния секретар на Светия синод на Българската православна църква, а самият Велинов и македонският епископ Яков ще продължат с „Фалкона“ за Скопие, където да пренесат Благодатния огън с два фенера и в Северна Македония.

1 2

Подобни статии

Top