Старт на строежа на нова фабрика в Пловдив с над 20 млн. лв. инвестиция

Официалната първа копка бе направена от заместник-министъра на икономиката

BTL Industries, световен лидер в разработването, производството и търговията на електронна медицинска апаратура, стартира строежа на нова производствена база в Пловдив с официална първа копка. Инвестицията в проекта надхвърля 20 млн. лв., като плановете са той да бъде завършен до 2023 г. На официалната церемония днес присъстваха заместник-министърът на икономиката Яна Балникова, заместник-кметовете Стефан Стоянов и Пламен Райчев, изпълнителният директор на Българска агенция по инвестициите Стамен Янев, посланикът на Чешката република в България Н. Пр. Лукаш Кауцки, изпълнителният директор на BTL Industries Георги Петков.

Новата база, в която ще се произвежда пълното портфолио от модерна медицинска апаратура на BTL, ще бъде разположена в централната част на Пловдив и ще заема над 25 000 кв. м. етажна площ. Тя ще създаде над 500 нови работни места и ще допринесе за икономическото развитие на региона и разрастване на производството на компанията, като по-голямата част от него ще бъде подготвена зa изнoc в над 110 държави на 6 ĸoнтинeнтa.

„Вече 20 години BTL e чуждестранен инвеститор в България, но със силен български мениджмънт, който успява да развива едно предприятие на абсолютно световно ниво и е един от лидерите, където работят квалифицирани кадри“, каза заместник-кметът Стефан Стоянов и уточни, че в момента компанията работи с една гимназия и планира обучение на ученици от второ професионално училище чрез дуални паралелки.

По думите му всяка година нови компании се присъединяват към такъв тип програми и Община Пловдив подпомага този процес понеже не винаги образователната система говори на един език с индустрията. Според Стоянов от значение е фактът, че подобна високотехнологична инвестиция се случва вътре в града, което е още един добър пример за напредъка на Тракия икономическа зона и въобще за българската индустрия.

Новата база на компанията ще е образец за модерно строителство и ефективност в региона

„Изключително съм щастлив от бързите темпове на развитие на BTL Industries в България. Това е резултат от огромния професионализъм на нашия екип и потенциала, който BTL вижда в България. В момента в производствената ни дейност са ангажирани около 400 души като с новата фабрика очакваме броят им да се удвои в следващите 5 години. Новата производствена база не само ще създаде повече работни места, но и ще бъде образец за модерно строителство, устойчивост и ефективност в региона“, каза Георги Петков, изпълнителен директор на компанията.

1 2

Подобни статии

Top