Старт на ваксинацията у нас, първи бе министър Костадин Ангелов (СНИМКИ/ВИДЕО) - DC news

Старт на ваксинацията у нас, първи бе министър Костадин Ангелов (СНИМКИ/ВИДЕО)

Вижте първите ваксинирани у нас

Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов бе първият българин, имунизиран с новата ваксина срещу коронавирус на Pfizer и BioNTech. Ваксината му бе поставена в МБАЛ „Св. Анна“ в столицата.

Преди това той беше прегледан, измерено беше кръвното и температурата му, след което подписа документ за информирано съгласие.

„Ваксинирам се днес, защото вярвам, че учените са си свършили работата. Вярвам, че много скоро ще започнем да надделяваме над COVID-19. Нямам търпение да се видя със 70-годишния ми баща, който не съм виждал отдавна, без да се притеснявам, че ще го заразя”, заяви здравният министър веднага, след поставянето на ваксината.

Ето какво още каза той пред журналисти, след като излезе от болницата:

След него срещу коронавирусна инфекция се имунизира ръководителят на COVID-отделенията в лечебното заведение д-р Рада Прокопова и медицинската сестра в КАИЛ Ани Кирова.

Във ВМА пръв се ваксинира директорът на здравното заведение ген.-майор Венцислав Мутафчийски. Така той даде пример, а след него се ваксинираха и шефове на клиники и отделения в лечебното заведение.

Личен пример дадоха редица знакови имена в родната медицина, сред които проф. Никола Владов, професор Крум Кацаров, професор Илия Салтиров и т.н. В първата група, която ще бъде ваксинирана – съобразно бройките за ВМА, са включени лекари, медицински сестри и санитари, които работят на първа линия в борбата със заразата в десетте COVID-клиники.
Снимки: bTV и Фейсбук
Видео: NOVA и NOVINI.bg

Подобни статии

Top