Стартира изграждането на новия плувен комплекс „Младост“, ще струва 12 млн. с ДДС

Първата копка ще е в петък

Правят първа копка на 50-метровия закрит плувен басейн и целия плувен комплекс „Младост“ в петък. Това съобщи кметът Иван Тотев. Той уточни, че днес е подписал възлагателното писмо с фирмата-изпълнител „Главболгарстрой“.

„Това е още един преходен проект, който оставяме за следващия мандат, но го стартираме в този. Община Пловдив се зае с басейна, когато имаше обществено недоволство. Платихме 300 000 лева за текущия ремонт, който бе в неугледно състояние. И след това обаче този басейн не отговаряше на съвременните изисквания. Има проблем и с ползването от децата и другите пловдивчани. Този проект, който включва целия плувен комплекс – два басейна и център за рехабилитация, ще бъде един от най-важните“, подчерта кметът.

Проектът е  за открит 50-метров плувен басейн с олимпийски размери и трибуна с 1000 места. Той ще бъде на мястото на стария, до Спортния диспансер и закрития басейн „Младост“.

Строежът трябва да е приключил през 2021 година, като идеята е, в комплекса да се провеждат състезания от световен мащаб.

Това ще е единствения басейн в България, който ще отговаря на всички изисквания на Международната федерация по плуване, посочи градоначалникът. По думите му съоръжението ще разполага и със специален мост, който ще има електронно задвижване и ще може да прегражда басейна до дължина 25 м, за да се провеждат в него детски състезания. Освен това плувният комплекс ще разполага с обезмъгляваща инсталация. Такава нямало никъде у нас.

Подобни статии

Top