Стартира кампания за връщане на успели българи от чужбина, предлагат бонус от 10 бона

Кампанията „ДНКарта. Билет за завръщане“ започва от 1 юни, междувременно започна друга – „България те иска“

С обещание за бонус от 10 000 лева тв водещите и продуценти Иван и Андрей приканват успели българи в чужбина да се върнат да работят у нас. 10-те хиляди лева, депозирани в ДНКарта, ще бъдат предлагани еднократно към заплатата на завърналите се от работодатели, клиенти на електронната платформа на двамата шоумени „Bulgariа Wants You”, която събира обяви за работа на водещи фирми у нас.

Кампанията на платформата под надслов „ДНКарта. Билет за завръщане“ започва от 1 юни. Целта й е да мотивира мераклиите да се завърнат в родината си и да останат тук.

Пловдив е един от градовете, където платформата „Bulgariа Wants You” („България те иска“) ще бъде представена тази седмица – и по-специално в неделя. Това ще стане в Конгресния център на Пловдивския панаир от 11.00 ч. на 27 март. Над 30 работодатели са заявили участие във форума и ще се включат със свои щандове, обяви на пресконференция днес под тепетата Андрей Арнаудов. Утре такъв форум ще има и в Бургас.

„Търсим работодатели, които предлагат и жилища, за да има къде да се върнат нашите сънародници“, обясни другият участник в пресконференцията – Георги К. Първанов – HR специалист с 27-годишен опит в чужбина. По думите му възрастови ограничения за завръщащите се у нас няма.

„Bulgariа Wants You” е отворена и за украински бежанци

Първанов допълни, че кампанията „България те иска“ е отворена и за украински бежанци, стига да отговарят на изискванията на работодателите като образователен ценз и опит.

Според него свободните работни места у нас са близо 200 000. Много от тях са за инженери, шофьори, работници в хотелиерството и ресторантьорството – сфери, за които се знае, че украинците са добри специалисти. По думите му у нас от началото на бежанската вълна са пристигнали около 150 000 бежанци, но само около 60 000 са останали. Все още не е ясно дали те ще кандидатстват за бежански статут, за да може да работят в България.

„Страната ни закъсня със законодателните промени, а у нас са пристигнали и лекари, архитекти и зъболекари – жени, които могат да бъда наети и използвани като работна ръка„, коментира HR-експертът. Той прогнозира, че тепърва ни очаква още една вторична вълна от руснаци и беларуси, които бягат от страните си и предупреди, че трябва да сме готови за нея.

Според Първанов безработицата у нас е около 4,5%, а в Пловдивска област е по-ниска – около 4%. В самия град Пловдив е отчетена около 3 на сто безработица и тук украинските бежанци имат големи шансове за работа.

Според зам.-кметът Стефан Стоянов градът ни се развива с много бързи темпоне и миналата година бележи абсолютен рекорд в развитието на индустрията в региона. По думите му в момента голяма компания за медицинско оборудване строи завод в широкия център на града под тепетата и ще има нужда от 800 работници. Друга фирма също изгражда завод, в който ще се отворят над 1000 работни места.

Подобни статии

Top