Стартира кампанията "Бъбреци без болка" в пловдивска болница - DC news

Стартира кампанията „Бъбреци без болка“ в пловдивска болница

МБАЛ „Централ Хоспитал“ е един от центровете на Националната кампания

Екипът на отделението по Урология в МБАЛ „Централ Хоспитал“ е едно от местата, в които се провежда Национална кампания „БЪБРЕЦИ БЕЗ БОЛКА“. От 21 до 24 юни 2021 г. ще  има безплатен скрининг за пациенти с бъбречно-каменна болест. Прегледите включват и абдоминална ехография, която също не се заплаща, за нея не се изисква направление от специалист.

Кампанията се организира от Сдружението на пациентите с бъбречно-каменна болест, а една от целите е да се изгради информираност у пациентите за заболяването, така че те да осъзнаят своята роля в превенцията и лечебно-диагностичния процес, за да могат да се ангажират със специалистите в съвместно вземане на решения, както и да развият умения за собствен контрол върху болестта.

Желаещите да се консултират, могат да го направят през сайта на Сдружението: www.bkb.bg.

Всеки пациент ще получи като подарък новото издание на „Наръчник за пациента с БКБ“.

Стартът на националната кампания „БЪБРЕЦИ БЕЗ БОЛКА“ бе даден на 12 юни (събота) в 10 ч., в Клиниката по нефрология към УМБАЛ „Александровска“ с колективно пиене на вода от пациенти и медици, тъй като редовната консумация снижава риска от образуване на камъни и помага за по-лесното им елиминиране. Тя се провежда в 27 лечебни заведения в 13 града от страната.

У нас половин милион българи страдат от бъбречно-каменната болест. Нездравословният начин на живот с прехранване и прекомерна консумация на сол, с намалена физическа активност и психо-социален стрес, са най-честите причини за уролитиазата и водят до влошено здраве и качество на живот. Същевременно пандемията е причина да се ограничи  профилактиката и адекватното проследяване на вече установено бъбречно заболяване, пациентите търсят лечение твърде късно и възможностите за радикално подобряване на състоянието им силно намаляват, коментираха организаторите.

Подобни статии

Top