Стартира проект на фондация „Балканско наследство“ за новото наследство - DC news

Стартира проект на фондация „Балканско наследство“ за новото наследство

Тур на мозайките, който представя два различни сегмента от мозаечното наследство на града

Община Пловдив, Фондация „Балканско наследство“ и ОИ „Старинен Пловдив“ ще представят  в 11 часа в Епископската базилика на Филипопол няколко проекта. В пресконференцията ще участват: Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, Иван Василев – председател на Фондация „Балканско наследство“ и доц.д-р Елена Кантарева – Дечева, директор на ОИ „Старинен Пловдив“, художник- реставратор и преподавател в АМТИИ – Пловдив.

Темите са:

–          Предстоящото провеждане на XIV Международна конференция на Международния комитет за консервация на мозайки ( ICCM ), която ще се проведе в ДК „Борис Христов“, Пловдив, от 24 – 28 октомври 2022 г., по покана и с домакинството на Община Пловдив. ICCM е организация с над 40 – годишна история, в която членуват повече от 300 професионалисти от 35 държави. Президент на организацията е Роберто Нарди, който е и Директор на Центъра за археологическа консервация в Рим.

–          Старт на проект на фондация „Балканско наследство“ в партньорство с Община Пловдив, финансиран от НФ Култура „Новото наследство: подходи на опазване и комуникация на съвременното фасадно монументално изкуство в България“

–          Изложба в Епископската базилика – винилови панели с визуално и текстово съдържание.

Тур на мозайките, който представя два различни сегмента от мозаечното наследство на града – древните подови мозайки от Филипопол (3 – 4 век сл. Хр.), и модерните фасадни мозайки на Пловдив, изпълнени през 70-те и 80-те години на миналия век, предимно по фасадите на обществени сгради.

 

Подобни статии

Top