Стартира седмица на събитията в ПГ „Св. П. Евтимий“ – Асеновград

Специален гост на откриването бе заместник-кметът Петър Петров

ПГ „Свети Патриарх Евтимий“ – Асеновград отбелязва тържествено 130-годишнината от откриването на сградата, в която днес се помещава училището. Официален гост на тържественото честване бе заместник-кметът по хуманитарни дейности инженер Петър Петров. Празникът ще продължи до края на седмицата, а надсловът на тържествата е „Минало, настояще и бъдеще“. Откриването на празничната програма се състоя в днешния предиобед.

Кратко приветствие към домакините отправи заместник-кметът Петров.

„Повече от 100 години Вашите предшественици, а сега и Вие, съумявате да опазите не само физическата стойност на сградата, в която се намираме днес. Пазите духовността й, вдъхвате й живот, пишете история, съхранявате ценности. Изпълнявате мисията си с достойнство и желание. Позволете ми от името на кмета на община Асеновград доктор Христо Грудев и от свое име да поздравя ръководството, колектива и възпитаниците на ПГ „Свети Патриарх Евтимий“ по повод 130-годишния юбилей от откриването на сградата, в която днес се помещава училището. Най-искрено Ви желая още много пъти по 100 години да празнувате и точно тук да създавате личности, които да се учат на доброта и мъдрост! Честит юбилей!“, отправи пожеланията си Петър Петров.

Откриването на поредицата от събития по повод 130-годишния юбилей започна със слово на Мина Христемова от Исторически музей – Асеновград, с разказ за сградата и училищната дейност в града. Здравец Хайтов пък показа изложбата от картини, снимки и литература – „Цветът на Хайтов“. Поставено бе и началото на конкурса за есе на тема „Минало, настояще, бъдеще“.

Сред специалните събития е и изложбата, посветена на живота и делото на архитекта на сградата Йосиф Шнитер. Експозицията е създадена от екип на ОИ „Старинен Пловдив“, със съдействието на правнучката на видния архитект – професор Мария Шнитер, във връзка със 100-годишнината от смъртта на прадядо й. Представяна е не само в България, но и извън границите на страната ни.

Документалната изложба ще гостува в Асеновград до 20.11.21 г. и може да бъде разгледана в ПГ „Свети Патриарх Евтимий“.

Подобни статии

Top