Стартират "Модър-Царевец" до края на годината, ето какво става с останалите важни проекти (ВИДЕО) - DC news

Стартират „Модър-Царевец“ до края на годината, ето какво става с останалите важни проекти (ВИДЕО)

Водният проект върви по график, проектът за третия лот е на финалната права

„Най-рано през ноември, ако времето е подходящо, ще може да стартира реализацията на проекта „Модър-Царевец“. Това заяви днес пред журналисти зам.-кметът по строителството Пламен Райчев.  „Правим всичко възможно да се приключи с проектирането възможно най-бързо, за да можем да стартираме“, допълни Райчев и припомни, че обектът е част от програмата за затваряне на вътрешния ринг и пряка пътна връзка между районите „Южен“ и „Западен“.

Според зам.-кмета проектантите са уверили, че до края на октомври ще представят проекта за съгласуване пред общината.

Общата стойност на проекта е 11,5 млн. лв. като в бюджета за тази година има предвидени 1 млн. лв. „Проектът е на инженеринг“, напомни Райчев.

Що се отнася до пробива под жп гарата, в момента вървят отчуждителни процедури за парцела, на който се намира автогара „Родопи“. „Там ще влезем в съда сигурно, но това няма да спре проекта“, поясни кметът Здравко Димитров. Той посочи, че собственикът на автогарата – „Хеброс бус“ с управител Веселин Дошков, не е съгласен с цената, предложена от общината. Според градоначалника от администрацията са предложили над 300 000 лв., но бизнесменът не бил съгласен с нея и настоявла за над 600 000 лв.

„Вероятно ще се съберем по средата“, посочи Зико и допълни, че процедурата със сигурност ще стартира и то оттам, тъй като става дума за важен проект.

„Няма забавяния при реализацията на Водния проект, там ежеседмично се изготвят графици, тъй като сложността му е голяма. Има леки изоставания в едната му част, но все още сме в график“, категоричен беше зам.-кметът Райчев.

Той посочи, че емблематичната улица „Карловска“ вече се ремонтира, като там работниците са започнали премахването на сиенитните павета. „До две седмици ще бъдат направени колектора и водопровода. Техническото решение е улицата да остане на паваж“, подчерта ресорният зам.-кмет.

На финалната си права пък бил третият лот на Водния проект – за отсечката „Дунав“-„Брезовско шосе“. Проектът за него бил представен на управляващия орган за съгласуване и до две седмици ще стартира процедурата по избор на изпълнител. „18 млн. ще бъде приблизителната стойност на поръчката, за да може да влезем в бюджета“, обясни Пламен Райчев.

Той съобщи, че за разширението на бул. „Васил Априлов“ вървят в момента отчуждителните процедури. „Има изготвен проект, само това ни бави. Мисля, че ако всичко е в нормалния времеви период, в който текат всички процедури, следващата година ще можем да започнем“, поясни зам.-кметът.

Райчев посочи още, че за кв. „Гладно поле“ в момента се сключват договори с изпълнителите. „Там са три позиции и сключваме три договора, след като ни представят изискуемите документи, започват да проектират. Най-рано догодина започваме в ранната пролет същинската работа. Ще имаме два месеца за проектиране“, коментира той.

Подобни статии

Top