Стефан Янев и Зоран Заев: Трагедиите са общи. България и РСМ са и в добро, и в лошо заедно

Вероятно ще има ден на траур и в България, и Северна Македония

„Днес е особен ден, белязал българския народ с две сериозни трагедии – инцидентът от миналата вечер в село Рояк, където загинаха български граждани в дома за възрастни хора. Трагедията в момента се разследва. За съжаление в рамките на по-малко от 7-8 часа нова трагедия беляза тази нощ. Инцидент, катастрофа с пътнически автобус, регистриран в Репулблика Северна Македония (РСМ), с граждани на Северна Македония и други народности и за съжаление с над 40 души загинали. Трагедиите са общи. Трагедиите са това, което ни докосва и ни прави съпричастни без значение каква националност са хората, които не са между нас“.

Това заяви премиерът Стефан Янев в обща пресконференция с премиера на РСМ Зоран Заев. Двамата разговаряха след трагедията на АМ „Струма“, при която загинаха 45 души, пътували с автобус с македонска регистрация.

Огромна трагедия! 45 души, сред които и 12 деца са загинали на магистрала Струма в автобус-ковчег (СНИМКИ)(ОБНОВЕНА)

Янев изрази съпричастността и съболезнованията на българската държава на близките и семействата на загиналите.

Той допълни, че всички органи, които имат отношение към безопасността и разследването на такъв тип инциденти работят на място. Продължава разследването на АМ „Струма“, а вицепремиера Гълъб Донев пътува към община Дългопол, за да се обсъди възможностите за допълнително подпомагане на оцелелите в дома за стари хора в Рояк.

Румен Радев със съболезнования към президента Стево Пендаровски по повод тежкия инцидент на автомагистрала „Струма“

Оцелелите от катастрофата на „Струма“ са настанени в „Пирогов“. Премиерите Заев и Янев са ги посетили. По техни думи в момента се провеждат беседи с тях.

Общото мнение на медиците са, че травмите им са относително леки и вероятно в близките 1-2 дни повечето от тези хора ще бъдат в състояние да бъдат транспортирани при техните близки.

Буяр Османи в София: Това е голяма трагедия с наши сънародници (ВИДЕО)

1 2

Подобни статии

Top