Стефан Янев: Ще работим заедно и в полза на гражданите!

Служебният премиер предложи мото на кабинета: „Почтеност, прозрачност и професионализъм“

„Аз съм човек, който не дава празни обещания“ – с тези думи започна речта си новият служебен премиер Стефан Янев по време на тържествеата церемония за представяне на правителството от президента Румен Радев и полагане на клетва.

Ето какво още каза той:

„Благодаря за доверието! Да бъда служебен министър-председател е висока чест, но и огромна отговорност. Аз съм човек, който не дава празни обещания, но залагам целия си авторитет, жизнения си опит, граден с години за това, че ще работя почтено при спазване на върховенството на закона и в интерес на обществото. Това ще очаквам и от назначените от Президента служебни министри.

Ще работим заедно за гражданите, ще работим в полза на гражданите. 

Очевидно, както е определила конституцията наш основен приоритет е организирането и провеждането на свободни, честни  и демократични избори при стриктно спазване на законовите разпоредби и в тази връзка очаквам всички институции да работят синхронизирано, да бъдем абсолютно безкомпромисно при всякакви опити за изборни нарушения. 

Румен Радев: Служебният кабинет е на демократичното единодействие

Кратък е периодът за работа на служебното правителство. Не мога да се ангажирам, че в този период ще можем да решим проблемите, натрупани през годините. Единственото, което мога да заявя е, че ще дам всичко от себе си, както и моите колеги, за да може поне да започнем този процес на решаване на проблемите.

Честно и отговорно управление на служебния кабинет може да възстанови поне отчасти загубеното доверие в институциите. Ще настояваме кабинетът, всичките ми колеги и всички институции да работят при пълна прозрачност и отчетност пред гражданите, в техен интерес. Ще положим необходимите усилия, за да имаме по-ефективна политическа комуникация, което според мен обществото очаква – именно за по-смислено и адекватно говорене и действия. 

Световната пандемия предизвика една комбинирана, здравна, икономическа и социална криза в цял свят, в което България не е изключение. Единственият начин за преодоляване на подобни кризи е обединението на нацията. Само с общи усилия могат да бъдат постигнати реални резултати. В тази връзка ще работя да подадем ръка и възстановим диалога с българския бизнес, включително на малкия и средния, който е особено засегнат от COVID-пандемията. Именно малките и средни предприятия са основен работодател и осигуряват прехраната на хиляди български семейства. 

Румен Радев назначи служебно правителство, ето кои са министрите

Отдавам заслужена благодарност към всички в здравния сектор, които повече от година полагат интензивни грижи за овладяване на кризата и в помощ на българските пациенти. Заедно със здравната гилдия искам да благодаря и на българските учители, защото здравето и образованието са основните ценности на едно развито общество. 

Уважаеми г-н Президент, уважаема г-жо Вицепрезидент, дами и господа. Като най-важен акцент поставям отстояването на върховенството на закона. С моите колеги се обединявам около мотото, което ще предложим да бъде мото на нашия кабинет, а именно: „Почтеност, прозрачност и професионализъм“. Ще работим почтено, при спазване на законите, в интерес на българските граждани, за нашата България. 

Снимки: стоп кадри БНТ

Подобни статии

Top