Стефановден е! С венец изпращаме старата година

Денят на Свети Стефан се чества на третия ден след Рождество Христово – 27 декември.

Свети апостол първомъченик Стефан е най-старшият сред седмината дякони, поставени от апостолите, затова е наречен архидякон. Стефан е бил помощник на своя учител Иисус Христос.

От времето на Апостол Павел насам всички наричат Св. Стефан пръв мъченик (първомъченик), защото е една от първите жертви на християнската вяра. Свети Стефан е първият християнски мъченик и първи служител (архидякон) в устройващата се Ерусалимска община – църква.

В нея влизали хора от всички среди, като богатите предоставяли имотите си за подпомагане на общината, а Св. Стефан посочвал дейност и призвание на отделните й членове.

Може да се каже, че това е била първата реална християнска община, която била толкова убедително и справедливо изградена, че юдеите завидели, оклеветили Св. Стефан и го пребили с камъни. Преданието разказва, че Богородица наблюдавала мъченическата му смърт и се молела за него.

Стефан бил благороден и мил. Той дори помолил Господ Бог да прости на онези, които го убиват с камъни. Той призовавал за това, че трябва да се прощава, въпреки, че ти правят лошо. Преди да загине в името на Христовата вяра, архидякон Стефан казал: „Оставете ги. Те не знаят какво вършат. Тях ги е обсебил дявола”. Той е първият Архидякон, умрял заради своята вяра в Божия Син.

Името му означава „венец” – той е венецът на църквата, вратата на храма. Ликът му се изобразява на лявата врата на иконостаса.

В 415 г. мощите на първомъченика Стефан били открити чрез чудно видение, което имал един свещеник. Те били поставени в Сионския храм в Йерусалим.

Според народните вярвания, Стефановден затваря цикъла на отминаващата година, за да отвори път на идната. Преводът на името от старогръцки е една от основните причини празникът да се приема като венец на старата година и ден за равносметка.

През последния празник от годината около трапезата за пореден път се събира цялото семейство. Стопанката на къщата става рано призори, за да приготви традиционните за този ден месни ястия – свинско с кисело зеле или месни зелеви сарми. На софрата присъстват още прясно изпечен обреден хляб и златиста баница.

На този ден празнуват всички с имената Стефан и Стефка и производните им: Стефи, Стефко, Стефанка, Стефания, Фани, Теки, Венчо, Венцислав, Венцислава, Стамен, Стан, Стамена, Станчо, Станимира, Станислава, Стане, Цако, Цанко, Цано, Цанчо, Цанка, Стою, Стоян, Стояна, Стоичко, Шон, Шона.

Подобни статии

Top