Стилът COMBAT – начин да премахнеш стреса от ежедневието

Знаете ли какво представлява спортният стил COMBAT?

Терминът означава „комбинирана битка“.

В България стил COMBAT е сравнително непознат стил във фитнеса, но бързо набира популярност. Той е част от т.нар. стил PROGRAMS, разказа пред DCNEWS пловдивския COMBAT-инструктор Марин Станчев.

Марин е един от тримата лицензирани COMBAT-инструктори под тепетата.

Той е получил сертификат за STEEL COMBAT, табата, хийт, канго джъмпс и аеробика, и води тренировки в една от местните зали поне по 10-12 часа на седмица. Казва, че този стил е високо интензивна аеробна тренировка, която се основава на бойните изкуства. „В нея се съчетават удари от бокс, кикбокс, муай тай, карате и в същото време е направена така, че да е лесна за изпълнение и понякога доста забавна. Развива абсолютно всички мускулни групи, а натоварването зависи от интензивността, с която се изпълняват движенията“, обяснява инструкторът.

По думите му това е един вид импровизирана битка в залата, в която можеш да си представиш, че си боксьор, каратист, боец, имаш огледало и въображаем противник срещу себе си и в продължение на час правиш само това.

STEEL COMBAT развива почти цялата мускулатура на тялото.

Тренировката е структурирана така, че да натовари максимално организма в продължение на час. Разпределена е на етапи с отделни песни, като всяка песен се ползва за точно определен стил от бойните изкуства. Във всяко парче е заложено характерното за бокса подскачане, което натоварва краката. В рамките на тренировката са включени ритници от каратето, които също натоварват краката, а ударите с ръце натоварват горната част на тялото. Включена е също силова част – т.нар. POWER COMBAT. Това е цяла песен с упражнения за корема.

Всяка тренировка започва с традиционната песен за загряване, в която има удари  с много ниско темпо. В тях не се вкарва сила, като целта е да се подготви тялото за това, което следва. Малко по малко нивото на интензивност се покачва, после се задържа, след това отново се покачва, като заедно с това се повишава и настроението. Накрая има успокояване с упражнения и разгрявка, за да се успокои тялото.

„По време на тренировката може да се изгорят много калории. Това обаче зависи от интензитета на изпълнение на упражненията. Всеки човек може да прецени сам, дали да вкара цялата си сила и енергия в ударите, които изпълнява, или може да си спести малко“, посочва Марин Станчев.

По думите му не е необходимо някога да сте тренирали нещо, за да започнете със STEEL COMBAT. „Трябва да имаш само желание и добро настроение. Тъй като напоследък станахме свидетели на доста инциденти, боища по пътищата и други прояви на агресия, точно тази тренировка е удобен начин да се разпусне. Днес те е ядосал някой, защо да се биеш с него? Идваш в залата, представяш си, че той е срещу теб, изкарваш си всичката отрицателна енергия в залата, гнева и си тръгваш емоционално освободен“, подчертава инструкторът.

Всъщност STEEL COMBAT е начин да изкараш цялото напрежение и стрес

1 2

Подобни статии

Top