Стилияна Николова донесе първи медал за България от Световното първенство в София - DC news

Стилияна Николова донесе първи медал за България от Световното първенство в София

17-годишната дебютантка взе отличието на обръч, разочарована е от заболяването на Боряна Калейн

Стилияна Николова донесе първи медал за България от Световното първенство по художествена гимнастика в София. 17-годишната българка, която е дебютантка на такъв форум, спечели сребърно отличие на финала на обръч.

Николова изигра страхотно съчетанието си и получи оценка от 33.400 точки.

Световна шампионка на обръч стана София Рафаели от Италия с 34.850 точки, а трета се нареди Дария Варфоломеев (Германия) с 32.150 точки.

В съчетанието на топка Николова получи оценка от 30.300 точки и остана извън Топ 10, като не се класира за финала на този уред.

Сребърната медалистка заяви, че е щастлива от спечеленото отличие, но и разочарована от новината, че нейната съотборничка Боряна Калейн пропуска шампионата.

Калейн е с висока температура и малко преди началото на участието на българските гимнастички стана ясно, че няма да може да може да играе пред родна публика.

„Определено беше тежък ден, но ние сме подготвени за това Световно първенство. Разбира се, че се радвам за този медал. Да, обръчът се получи по-добре на квалификациите, отколкото на финала. Обаче имам и събота, дай боже“, каза Николова.

Тя трябваше да се справи и с неприятната новина, че нейната съотборничка Боряна Калейн е с вирусно заболяване.

„Много се разочаровах като разбрах, че Бубето няма да играе. Ние сме един отбор и един екип. По-тежко е да играеш сам, отколкото да знаеш, че имаш някой зад гърба си. Пожелавам ѝ бързо да се възстанови. Не беше това причината за разконцентрацията на топката, бяха други неща. Много е вълнуващо най-вече заради публиката. Много им благодаря, че дойдоха дори в този късен час. Надявам се и другите дни да идват“, добави сребърната медалистка на обръч.

Състезанието е изключително тежко за състезателките, защото квалификациите на обръч и топка днес започнаха в 9:30 часа сутринта, а финалите на отделните уреди в 21:00 часа. Същото ще бъде утре на бухалки и лента.

„Правили сме моделирани тренировки и не ми прави такова впечатление този формат. Преди всяко едно съчетание усещах тръпката и вълнението, затова не бях спокойна нито един път“, заяви Николова.

Подобни статии

Top