Сто души от цял свят пеят на български песните на Петър Дънов на сцената на „Борис Христов“

В зала „Борис Христов” гр. Пловдив  ще бъде проведен концерт „Живият извор”.

В него ще вземат участие международният хор „Виделина” и хор „Музикална лаборатория за човека” с диригенти Филип Фало, Сесил Астрюк и Йордан Камджалов.

Събитието е част от програмата на Европейската столица на културата 2019 г. и е проект на общество ”Бяло Братство” и асоциация „Видя проект”.

Концертът е посветен на 155 години от рождението на Учителя Петър Дънов. По този повод в България пристигат 110 души от цял свят, за да пеят на български език песните на Учителя, да посетят местата, свързани с историята на Бялото братство, да се докоснат до извора, носещ сила и живот за всяка търсеща душа.

Турнето , наречено Живият извор, започва от Варна. Там  Учителят Петър Дънов изнася първата си лекция, пише първата си книга, среща се с първите си трима ученици, прави първия събор на Бялото братство.

През 1937 г. Учителят изпраща във Франция един от своите ученици Михаил Иванов и там той създава Всемирното бяло братство. След 1944 г. условията за духовна работа в България стават трудни, в това време от Франция импулсът на Бялото братство се разпространява в целия свят.

Отзвукът отвъд граница на учението на Учителя Петър Дънов първоначално  насочен към Франция, по-късно се разпространява в Русия, Прибалтика, Канада, САЩ, Англия, Германия, Испания, Швейцария, Конго, Индия, Австралия, Бразилия и други.

По всички точки на света, където четат и практикуват учението на Учителя Петър Дънов, се играе танцът Паневритмия, а песните и молитвите се произнасят на български език.

Хор ”Виделина”  е съставен от певци от различни държави/ Франция, Швейцария, Канада, Германия, Австрия, Италия, Испания, Белгия и др. Песните се изпълняват на български език. Хорът е изнасял концерти в България през 1995 и 2003 г., както и във Франция и Швейцария.

 

Подобни статии

Top