Стоичко Миличин: 6 неща, които очакваме от брака

Всяко момиче мечтае да бъде принцеса

и като в приказките да се появи принцът на бял кон, който да се ожени за нея, а след това двамата да живеят щастливо дълги години. Повечето мъже искат да създадат семейство и жената до тях (ако все пак става дума за традиционното семейство от мъж и жена, а не за еднополови бракове) да бъде най-добрата комбинация от любима, приятелка и майка, а също – да ги кара да се чувстват истински мъже. И жената, и мъжът търсят човека, който ще ги направи щастливи.

Според пловдивския психолог Стоичко Миличин обаче начинът, по който всеки един от нас е щастлив, е много различен.

„За някои е достатъчно щастието да бъдат нахранени, да имат покрив над главите си и да бъдат на топло през зимата, за други достатъчно е да отидат с яхта на Малдивите. И всеки чудесен човек е чудесен именно за този, който си го е избрал. Когато този избор е направен съзнателно“, посочва той.

По думите му още в самото начало на една връзка между двама, голямо значение има хормонът допамин, който потиска зоната на критичност в главния мозък. Така тя започва работи само с една четвърт от реалната си функция и по този начин че влюбените нямат реална представа за човека до себе си. Този ефект обикновено трае около 30 месеца и през този период партньорът трябва да направи нещо много лошо, за да отблъсне половинката си.

Ето какви са очакванията на влюбените в началото на една връзка, според психолога:

1. Щастливите връзки трябва да бъдат като в приказките

Обикновено в началото на една връзка всеки си представя, че отношенията му с човека до него трябва постоянно да са такива, каквито са в медения месец. „Смятаме, че жената трябва да е любвеобвилна, грижовна, да ни е сложила масата, да се е погрижила за нас, а ние да й занесем кафето и закуската в леглото, за да я зарадваме…“, посочва като пример Миличин.

Но това далеч не е така. След първите 4-5 дни, в които партньорите са заедно, те започват да виждат недостатъците на другия. Например той не си е хвърлил чорапите там, където трябва, тя е седнала и се гримира толкова дълго, че повечето хора за това време вече са се навечеряли и вече лягат да спят. И се оказва, че още в медения месец се появяват първите симптоми, че не всичко е така, както сме очаквали. Но тъй като допаминът още действа, партньорите приемат това по-безболезнено.

С времето обаче всички дребни неща започват да се трупат и да ги дразнят. И няма как отношенията помежду им да бъдат замразени само в периода на медения месец, за да са изцяло романтични.

Отношенията обаче търпят развитие, в противен случай те ще изгаснат. Защото иначе, след като минат тези 30 месеца, в които влияе допаминът, всичко ще свърши.

„За щастие, когато това, което ни отблъсква у партньора ни е фрапиращо, тези отношения свършват по-рано – преди да сме заживели заедно. Но ако успеем да приемем отрицателните черти, бихме могли да продължим“, обяснява психологът.

2. Двойката партньори се разбират без думи

„Често, когато един човек ни е много близък, сякаш мислим еднакво. Ние казваме някаква реплика, а той я довършва. Наистина, когато една двойка е заедно дълго време, този ефект съществува. Но това не означава, че във всяка ситуация другият ще ни разбира, без да му кажем какво искаме или не искаме, какво ни харесва и какво не“, напомня специалистът.

Много често при жените, а напоследък и при по-младите мъже, се наблюдава следното състояние: жената се дразни от нещо и променя изражението и поведението си, но не казва нищо. В такъв момент мъжът стои и се чуди какво се случва. „Тя ми се сърди, защото не съм си вдигнал чиниите от масата“ – мисли той. Тогава става, разтребва, връща се и поглежда с надежда изражението на лицето й, но нищо не се е променило. „Тя ми се сърди, защото не съм изхвърлил боклука“ – хрумва му след това. Изхвърля боклука, връща си при нея, но не настъпва никаква промяна. След като разчиства цялата къща, в знак на извинение, на следващия ден тя споделя:  „Знаеш ли колко неприятно ми беше вчера цяла вечер, счупих си нокътя“.

„Така че, за да може половинката ви да ви разбере, не се опитвайте да я карате да гадае и да ви чете мислите. Научете се да казвате какво мислите. Така на него ще му е по-лесно, а и вие ще получите това, което искате“, съветва Миличин.

3. Партньорите харесват едни и същи неща.

1 2

Подобни статии

Top