Стоичков представи взриви българите в Чикаго (СНИМКИ)

Над 2 хиляди души, сред които бивши съотборници на Камата, ММА боецът Багата, бизнесменът Шевкет Чападжиев и много деца напълниха залата

Христо Стоичков представи своята „История“ и в Чикаго. Пред около 2 000 души в зала „Хенгинг Гардънс“ се събраха приятели и легенди от българския футбол. Цветан Йончев, Божидар Искренов и Димитър Попов седнаха на ВИП местата, заедно с ММА боеца Благой Иванов. След срещите с българската общност в Лондон и Чикаго предстои презентация на книгата, написана в съавторство с Владимир Памуков, в Барселона през септември и в Торонто през октомври. Очаква се през новата седмица издателите от „Софтпрес“ да обявят и лятно турне на Стоичков у нас. Кавалерът на „Златната топка“ трябва да избере само шест града от десетките желаещи да домакинстват за представяне пред публика и автографи върху копия от „Историята“.

В Чикаго Христо Стоичков беше придружен от съпругата си Мариана, по-малката си дъщеря Христина и дългогодишният си приятел и партньор на карти Шефкет Чападжиев, съобщи chicago.bg.

Както обеща преди събитието, Модерният ляв донесе със себе си и „Златната топка“. Ицо изпълни и друго свое обещание и не остави нито един желаещ без автограф или снимка с него.

Гала-вечерта беше изпълнена с много приятни изненади. Публиката успя да се докосне и до единствения българин в UFC – Благой Иванов. Той прекъсна подготовката си за битката с австралиеца Тай Туиваса на 08 юни в Чикаго, и дойде специално от Лас Вегас, да уважи Христо Стоичков.

Зарадван от жеста на Багата, голмайсторът от световното първенство в САЩ 94, на свой ред обеща, че ще гледа на живо битката на своя приятел в октагона. Компания на Стоичков за събитието UFC 238 ще прави друг легендарен български спортист, избраният за борец номер едно на XX век в свободния стил – Валентин Йорданов. Олимпийският, седемкратен световен и европейски шампион обеща по телефона от щата Пенсилвания, че ще подкрепи Багата в „Юнайтед център“.

В началото на вечерта, легендарната осмица излезе на сцената, придружен от група деца. Малчуганите бяха облечени с екипи на всички отбори, в които той е играл.

Да покажат респект към Стоичков на гала-вечерта, бяха дошли бившите национали по футбол на България: Радостта на народа – Божидар Искренов, убиецът на гиганти – Цветан Йончев и третият вратар от САЩ 94 – Димитър Попов.

Освен тях на събитието присъстваха и бившите съотборници на Ицо в “Чикаго Файър”: полякът Петер Новак, украинците Дима Коваленко, Алексей Корол и Серги Данив, сърбинът Виктор Яковлевич и съотборникът му от “Ди Си Юнайтед” американецът Ърни Стюърт. Последният изпълнява длъжността Генерален мениджър на Националния отбор на САЩ.

“Щастлив съм и благодаря на всички хора които дойдоха, на организаторите от “Чикаго Редс”, на всички спонсори, страхотно преживяване. Изживях емоции, които ще запомня завинаги. Много от хората, които дойдоха, са преживели онова незабравимо американско лято, а първата победа на България, на световно първенство, започна точно от тук, от Чикаго срещу Гърция с 4:0”, каза Ицо в края на маратонския за него ден във ветровития град.

Преди голямата гала-вечер, Христо не спираше да радва своите сънародници. В часове между 13:00 ч. и 16:00 ч. следобяд, в новия магазин за дограма на „Валда САЩ“, непосредствено до магазин “Малинчо”, той раздаваше автографи и позволяваше на всеки желаещ да вземе в ръцете си “Златната топка”.

Сутринта от 10 до 12:30 денят на големия футболист започна в салона на гимназията “Елк Гроув”. По покана на най-голямото българско училище, което по ирония на съдбата носи името “Малко българско училище”. В родното школо Ицо беше придружен от най-богатия българин в САЩ – Шевкет Чападжиев. Двамата отговаряха на въпроси от публиката, която за радост и умиление на всички възрастни, беше в по-голямата си част детска.

Подобни статии

Top