Столетникът дядо Петър от Асеновград всяка нощ слуша музика в памет на своята голяма любов

С плакет и финансова награда община Асеновгра почете Петър Кривошиев.

Той обича много да чете и да пътува

С плакет и финансова награда община Асеновгра почете столетника Петър Кривошиев. Дядо Петър е ветеран от войните.ПО този повод е награден и от Министерството на отбраната. Награди, медали и грамота му връчи лично председателят на ОУС на СВВБ – Пловдив майор от запаса инженер Атанас Хаджиев.

100 – годишният Петър Кривошиев е живял и учил в Пловдив, където е завършил Италианския колеж с профил – италиански и френски езици. След завършването на колеж  продължил да учи в София. Завършва образованието си в Пловдив и се връща да живее в Асеновград.

И днес дядо Петър много обича да пътува, дори доскоро сам е шофирал колата си до близкото село Болярци, където живее в момента. В менюто му основно присъстват плодове, зеленчуци, кисело мляко и фасул. Веднъж седмично обядва или вечеря  риба. Не пропуска сутрешното си кафе и закуската. Не приема хапчета. Не пие алкохол, бира и газирани напитки. По повод – само чаша вино. А водата трябва да е със стайна температура.

Тайната на дълголетието, според него, е динамиката и движението, което води до физическо здраве. Любимото му занимание е да чете книги. Не обича да гледа новини, защото казва, че всичко му е ясно предварително. Всяка нощ преди лягане слуша музика. Тя му напомня за единствената и голямата му любов – неговата съпруга. Тя била с ангелски глас и е пеела изключително добре. Силно вярващ човек е. Радва се на голямо и грижовно семейство – има две деца, трима внуци и трима правнуци.

 

 

Подобни статии

Top