Столетница от Добростан се спасила след среща с вълк (СНИМКИ)

Община Асеновград поздрави четвъртата си столетница за 2020 г.

Община Асеновград поздрави четвъртата си столетница за 2020 г., като й поднесе плакет, букет с цветя и парична помощ от 300 лева. Баба Яна Стоянова от село Добростан навърши 100 г. на 23-ти май. В момента тя е в Асеновград при своята племенница Мария Бедрова. До 91-годишна възраст столетницата е живяла в родното си село. Била е омъжена и е имала щастлив семеен живот с любимия човек. Той се е грижил за нея непрестанно, разказва племенницата й. До последния ден, в който баба Яна е живяла в Добростан, е гледала кози и си е правела сирене.

100-годишната жена разказва за свой ярък спомен, който й е останал и до днес в съзнанието – преживяла е среща с вълк. Това се случило, когато един ден изкарала на паша овцете си. Вълкът се появил изневиделица, но благодарение на кучетата, които вървели със стадото, успели да се спасят и тя, и добитъкът й. Жената обаче много се изплашила. Изтичала до селото и съобщила на съселяните си за случилото се, за да бъдат бдителни.

До 91 г. баба Яна е обработвала нивата, но е заболяла и тогава се е преместила да живее в Асеновград, където допреди една година е излизала на двора да мете. През целия си живот семейството й се е занимавало със земеделие и търговия.

Столетницата не обича да яде много месо, предпочита плодовете и зеленчуците, казва племенницата й и добавя, че може би това я държи жизнена и със задоволително добра памет за възрастта й.

До момента община Асеновград е връчила парична помощ от по 300 лева и плакети на общо четирима столетници. През тази година общият брой на хората в Асеновградско, които навършват 100 г., е 7: 4 жени и трима мъже. Останалите трима ще празнуват своя 100-тен рожден ден съответно – през октомври, ноември и декември.

Подобни статии

Top