Стотици пловдивчани почетоха 3 март на Бунарджика

Пространството около паметника на руските освободители почерня от народ

С тържествена военна церемония пред паметника на Руските освободители на Бунарджика,  молебен в катедралния храм „Света Богородица”, отслужен от Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений, панихида за загиналите за свободата на България герои на Паметника на опълченците на Централни гробища, Пловдив почете Националния празник на България – Трети март. През настоящата 2021 година се навършват 143 години от Освобождението на България от османско владичество.

За първи път Трети март се чества през 1880 г. – две години след Освобождението – като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори. От 1888 празникът започва да се чества като Ден на Освобождението на България от османско господство. Еднократно като национален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод на 100-годишнината от Освобождението. Десет години по-късно, през 1988, той става официален празник, а през 1990 г., с настъпването на промените в България, с решение на Великото народно събрание, датата бе обявена за национален празник на страната.

Стотици пловдивчани изкачиха Бунарджика, за да почетат героите, загинали за Освобождението на България и да се включат в празника с развят трибагреник. Пред паметника на Александър II  присъстваха кметът на Пловдив Здравко Димитров, народни представители, Знеполският епископ Арсений, областният управител Дани Каназирева, генерал-майор Явор Матеев, председателят на общински съвет Пловдив инж. Александър Държиков, заместник-кметове, кметове на райони, общински съветници, директори на общински предприятия, представители на обществени и политически организации.

Тържественият военен строй бе приет от генерал-майор Явор Матеев, командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия и началник на гарнизон Пловдив.

1 2 3

Подобни статии

Top