Стотици пловдивчани превзеха Бунарджика за второто издание на „Пътят към върха“

Шест незабравими концерта белязаха емоцията на празника, който дори дъждът не успя да помрачи

Повече от 50 музиканти участваха в шестте концерта на шестте сцени по маршрута на проекта „Пътят към върха“, провел се вчера. Дългоочакваното събитие вдъхнови стотици пловдивчани от всички възрасти, независимо от дъжда, да изкачат един от най-обичаните пловдивски хълмове – Бунарджика.

Кулминацията на празника започна точно в 20.00 часа на последната сцена на върха на тепето, най-напред с нажежаващите сетове на DJ Мартин Денев, а след тях с невероятния концерт на прочутия композитор, пианист и диригент Антони Дончев с оркестър All Star Bigband, съставен от най-изявените джаз музиканти в България, които изпълниха пиеси от Джо Завинул, Дюк Елингтън, Гордън Гудуин, Кристиян Елзесер, на българските майстори Йосиф Цанков, Милчо Левиев, Васил Спасов, Ангел Заберски – син и много други, аранжирани по изключителен начин.

Сред музикантите от оркестър All Star Bigband, рожба на желанието и визията на Антони Дончев, публиката разпозна имена като  Димитър Льолев, Михаил Йосифов, Велислав Стоянов, Николай Карагеоргиев, Димитър Карамфилов, Атанас Попов. Със сигурност всеки един от бенда би бил гордост за който и да е от големите световни оркестри, единодушна бе публиката.

Празникът, който се провежда за втора година под името „Пътят към върха“, този път бе под мотото „BRASS ON THE HILL“.

Идеята на организаторите от отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив и район „Централен” отново бе цялата зона на Бунарджика да се превърне в пространство за музика. Куратор на програмата отново бе екипът на Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“, представлявано от неговия двигател – популярният и обичан изпълнител, пловдивският джазмен Петър Салчев. Събитието е част от Есенния салон на изкуствата в Пловдив 2021 и бе с вход свободен.

Сред публиката бяха заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, много музиканти, хора от различни възрасти, семейства с деца, като някои от тях танцуваха през цялото време.

По пътя към върха на Бунарджика, стотиците пловдивчани и гости на града най-напред се насладиха на изпълненията на китарни таланти със Стела и Костадин Динкови, изявата им бе на първата сцена. Участваха Димитър Салчев, Неделин Чернев, Александър Иванов, Момчил Кехайов, Мартин Ганчев, Симона Маринова, Диана Димитрова, Михаил Михайлов от класовете по класическа китара на Стела и Костадин Динкови в АМТИИ „Проф. А. Диамандиев“ и НУМТИ „Д. Петков“.

1 2 3

Подобни статии

Top