Стотици попинчани казаха „не“ на проучвания край селото (СНИМКИ)

Жители на панагюрското село Попинци излязоха на протест срещу проучвания на залежи от медна руда в региона и настояват за отмяна на дадените разрешителни на „Асарел Медет“.

Попинчани против проучване за рудодобив край селото

Попинчани се събраха в центъра на селото, където изразиха категоричната си позиция – „Искаме бъдеще за децата си и не желаем да се правят проучвания в региона“.

„Ако проектът се разработи, последствията не са само за Попинци, а и за населението по поречието на реките“, твърдят местните.

Стотици се отправиха на шествие по пътя за Панагюрище. Там те развяха български флагове и пяха патриотични песни. Кметът на селото Стоянка Ставрева също се обяви против проучванията и заяви, че ще се бори за здравето и живота на попинчани.

Припомняме, че на 19 април с писмо от “Асарел Медет” до кметството на селото, от фирмата уведомяват за намерението си да започнат геоложки проучвания в землището на Попинци. За целта ще бъдат поставени 11 сонди върху площ от 480 кв. м.

За проучването дружеството притежава разрешителни още от 2012 година от Министерствата на околната среда и водите и на икономиката и енергетиката. В документите се посочва, че сондажите не крият рискове за хората и природата, но жителите на Попинци не вярват в това. И веднага стартират подписка. Срещу проучванията вече са се обявили 955 души от общо 1 400 пълнолетни жители с право на глас.

Мирен протест в Попинци в Деня на труда

Подобни статии

Top