Стотици тонове отпадъци извозиха от нерегламентирано сметище край Марково (СНИМКИ)

Това е поредното нелегално сметище в района на родопското село

Общо около 110 тона боклуци са били изкарани от нерегламентирано сметище, намиращо се в близост до пловдивското село Марково в рамките на четири дни, съобщиха инициаторите сдружение БГ Бъди активен. По съвместни инициативи на сдружение БГ Бъди aктивен с кметството на с.Марково, подкрепени и финансирани от Община Родопи, както и във връзка с получени сигнали от граждани са предприети действия срещу купища от битови и строителни отпадъци. Инициативите са част от програмата _Място България.

“Най-вероятно боклуците са трупани с години. На мястото се изхвърлят строителни, едрогабаритни и битови отпадъци”, споделят местни жители от селото, алармирали за проблема.

От зелен оазис мястото се е превърнало в депо за строителни и битови отпадъци. Части от циментови колони и мебели, найлонови чували, пластмасови кутии и шишета, автомобилни гуми, всичко ненужно, останало след строителството и ремонта на едно жилище, е изхвърлено там.

“Ако на едно място се позволи да се изхвърля боклук перманентно, след време то се превръща в сметище. За да се предотврати появата на такъв проблем, и за да се спре замърсяването на околната среда, е необходима промяна в отношението на хората към света извън техния дом и осъзнаването на отговорността, която носят към него. Смятаме, че глобите, забранителните табели и камерите ще свършат работа донякъде, но също така добрият пример и действия могат да вдъхновят други и да им покажат пътя на промяната”, казва Зоя Георгиева от сдружение БГ Бъди активен – темата остава отворена, за да разберем, дали добрият пример работи.

За жалост броени дни след акцията и извозването от страна на фирма КМД, местността Кокарджа, отново бива зарината с отпадъци.

Само три седмици по-късно граждани спестяват от таксата за сметището в Първенец и изхвърлят своите ненужните боклуци там.

Проблемът с нерегламентираните сметища на територията на община „Родопи“ е често дискутирана тема, като още в началото на годината постоянната комисия по екология към общинския съвет събира информация от всяко кметство за броя на такива сметища и къде се намират те. Преди година е поставено и видеонаблюдение на местността Три могили в село Брестовица. След поредното почистване от сметта и въпреки камерите, липсата на култура отново проличава за пореден път и мястото отново получава „доза“ отпадъци. Този проблем всекидневно занимава, както кметствата, така и общинската администрация, а решението му се корени единствено в културата и отношението на хората.

Кметство Марково призовава своите жители и гости да бъдат отговорни и да не допускат образуването на нерегламентирани замърсявания.

“Ние ще продължим да полагаме усилия за поддържането на чистотата на своята територия и отстраняването на нерегламентирани сметища в района на Марково”, казва Десислава Терзиева кмет на селото.

Партньорството между БГ Бъди активен и кметството стартира още през юни, когато  съвместно организират мащабна кампания за почистване –на парка, на улиците, на училището – като идеята е да бъдат въвлечени гражданите да се включат активно. В парка бяха поставени нови кошчета, пейки и цветарници, възобнови се осветлението и се боядиса оградата.

Подобни статии

Top