Стоян Алексиев, кмет на район „Северен”: Да работим е наш дълг!

DCnews.bg разговаря с човека, поел управлението на един от най-големите пловдивски райони за следващите години

Стоян Алексиев е роден на 12 октомври 1978 година, пето поколение кършиякалия. Завършва висше икономическо образование, има две магистратури в Аграрния университет – „Европейски експерт по земеделие и селски райони“ и „Финансов мениджмънт“. Специализира озеленяване и цветарство в САЩ и Англия. Осем години оглавява общинското предприятие „Градини и паркове“. В момента е първи мандат кмет на район „Северен”. Семеен е, има три деца.

Господин Алексиев, кмет сте за първа година. Сбъднаха ли се очакванията и представите Ви за поста?

Кмет съм за първа година. Предходният ми трудов стаж е 8 години като директор на ОП „Градини и паркове” – това е институцията, която работи и с шестте районни кметства на града, работи със зам.-кметовете, със структури, с детски градини и училища. Наясно съм с административната работа и задълженията на кмета. Но сега като такъв виждам какво е наистина да застанеш от тази страна, кметската. Имам очаквания, които тепърва ще покривам, но най-голямата ми амбиция е да подобрим средата за живот в район „Северен” като цяло и тези подобрения да се усетят.

Комуникацията на администрацията ми с гражданите е по-интензивна.

Мнозина идват със сигнали, всеки иска личен разговор. Заради пандемията, обаче, малко ограничихме срещите. За сметка на това развихме сайта на район „Северен”, сложихме линкове към електронното правителство, разкрихме секция за подаване на документи, плащания. Отделно направихме контактна форма за онлайн връзка, комуникация, сигнали и въпроси към всеки от отделите и сега не е нужно хората да се разкарват на място. Ние приемаме, описваме и входираме сигналите, след това реагираме, проверяваме и отговаряме.

Началото на кметуването Ви съвпадна със ситуация без аналог – изолацията и кризата, породени от коронавируса. Как успяхте да организирате и да мотивирате служителите си за работа?

Да работим е наш дълг. Животът продължава и след пандемията. Не може да си позволим да спрем да обслужваме гражданите. Ако не работим, защо сме тук? Служителите откликнаха, в районната администрация има много млади родители с деца, някои от тях работиха дистанционно, други идваха редовно. Но не сме спирали и не мисля, че има оплаквания от гражданите, че някой не е бил обслужен или че има някакво драстично забавяне.

По принцип гледаме максимално бързо да обработваме всички документи, а вече имаме и практиката да се обаждаме на хората, ако книжата им са готови по-рано, за да дойдат и да си ги вземат и да не чакат крайния срок.

1 2 3 4 5 6 7

Подобни статии

Top