Стоян Алексиев: Уроците на историята са актуални и днес

Кметът на „Северен“ Стоян Алексиев поздрави пловдивчани по повод Деня на Съединението.

Днес България празнува 136-тата годишнина от своето обединение.Съединението на България е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 г. В център на тогавашните събития се превръщат град Пловдив и Голямо Конаре – днешният град Съединение.
Денят на Съединението е една от най-паметните дати в българската история. С този акт и успешната му защита българите постигат първия етап от националното си обединение и ревизията на Берлинския договор.
Именно актът на обединение прави България по-силна в политически, икономически и духовен аспект. И полага основите на нейното голямо израстване през следващите години.
Уроците на историята са актуални и днес.Те ни показват, че само когато сме единни, можем да постигнем целите си. Свободолюбието и увереността в себе си са черти, които са присъщи за нас, затвърдени от Съединението.
Единението ни показва, че пътят можем да го извървим само заедно и в името на България, независимо от нашите професии, етноси, възраст и слоеве на обществото.

Честит празник, Пловдив!
Честит празник, България!

Подобни статии

Top