Страхотна първа победа за волейболистките в Лигата на нациите (ВИДЕО)

Водени от Иван Петков, маричанки бяха най-полезни за 3:1 срещу Южна Корея

Женският национален отбор по волейбол на България победи Южна Корея с 3:1 (20:25, 25:23, 25:19, 26:24) и записа първа победа във Волейболната лига на нациите.

Националките са водени от треньора на Марица (Пловдив) Иван Петков.

Страхотен мач изиграха маричанките в тима. Нася Димитрова стана най-резултатна за България с 24 точки. Мирослава Паскова добави 16 точки, следват бившата маричанка Мира Тодорова с 11 и Симона Димитрова с 10.

Цял мач записа и либерото на маричанки Жана Тодорова.

Така България се изкачи до 15-то място във временното класиране. През следващата седмица българките ще играят срещу Сърбия, Германия и домакина Китай в Нинбо.

„Макар и късно, тази победа все пак е историческа, защото ни е първа в турнира и мисля, че е заслужена. Момичетата играха прекрасно. Може би трупането на опит вече започва да дава резултат. Показахме, че знаем какво да правим и показахме добър волейбол.

Що се отнася до настройката, понякога трябва да се форсираш сам от гледна точка на емоцията и после самият заряд за мача идва сам. В този беше по-голям. Да, съперникът имаше досега само една победа, но можеше да направи и две. Но я взехме ние и това е много радостно“, заяви Гергана Димитрова.

Съотборничката ѝ Мирослава Паскова беше сред другите с голяма заслуга за успеха и заяви, че се надява тимът да запази тази положителна вълна и за турнира в Китай, който е от последната седмица във Волейболната лига на нациите.

„Във всеки мач ние тръгваме заредени за победа, но този път издържахме до края и затова победихме. А не както досега, след 20-а точка губихме контрол над емоциите и ставаха обърквания. А на такова ниво не трябва да се допуска, защото после се губят мачове.“
„Преди този обаче отново имахме разговор в отбора за проблемите си, от които малко по малко излизаме. Дали беше и късмет, дали и професионализъм – ще си проличи занапред, надявам се. Да, ако бяхме изиграли този мач по-рано, със сигурност щеше да бъде друго в турнира, но както се казва в клишето – по-добре късно, отколкото никога.

Надявам се да запазим инерцията и за турнира в Китай, където въпреки, че излизаме срещу много класни отбори, както вече се знае – няма какво да губим. Трябва да играем със сърцата си за удоволствие, за треньора и за всички, които все още ни подкрепят“, коментира Мирослава Паскова.

Подобни статии

Top