Стрела прониза окото на 5-годишен при семейна игра в Пловдив

След сложна операция спасиха зрителния орган на момчето

Стрела уцели в окото 5-годишно дете от Пловдив при семейна игра на „Дартс“. Острието се забило в роговицата, лещата и стъкловидното тяло на зрителния орган. В играта участвали детето и членове на семейството му. Но вместо в мишената, стрелата попаднала в окото, съобщава „24 часа“. Малчуганът е бил закаран спешно в университетската болница „Св. Георги“.

„Стреличката е причинила голям кръвоизлив. По случайност не е засегнала централната зона на ретината, иначе щеше да е фатално“, обясни шефът на очната клиника проф. д-р Нели Сивкова.

Близките на момченцето още на място веднага са извадили острието. При скенера обаче станало ясно, че в окото е останал метал с дължина 1-2 мм. Последвала сложна операция, при която е извършена реконструктивна хирургия. Извадено е чуждото тяло и е имплантирана нова леща.

С ендолазер обработихме зоната на пробива,  поставихме и инертен газ, който впоследствие ще се резорбира и ще бъде заместен от собствената вътреочна течност“, обясни проф. Сивкова. Според нея зрението на пронизаното око ще се запази във висока степен  и детето ще може да води нормален живот.

Наскоро в УМБАЛ „Св. Георги“ са отстранили 17 мм тел от окото на 68-годишна и запазиха зрението й. Парченцето се откъснало от метална четка, с която пенсионерката почиствала печката си.

Подобни статии

Top