Строеж на фирма „Запрянови” в Асеновград – незаконен

Сезират прокуратурата за  длъжностни престъпления от страна на  община Асеновград

Жилищната сграда на улица „Георги Данчов” в т. нар. Метошка махала в Асеновград е построена на основание на незаконен подробен устройствен план (ПУП),  одобрен от кмета на община Асеновград. Решението е на Върховния административен съд (ВАС), който се произнесе по  казуса преди няколко дни. Това е поредният отменен от съда незаконен ПУП в Асеновград през последните  години. Към момента голяма част от жилищата са продадени, а нищо неподозиращите купувачи, се оказват в капан.

Отмененият Подробен устройствен план е изготвен в противоречие със Закона за устройство на територията/ ЗУТ/, като предвижда обединяване на два парцела,  незаконно определена височина на сградата и  намалени отстояния, спрямо живеещите в близост. Освен това ПУП е бил изработен  без да са уведомени съседите и без да е искано съгласието им.

Въз основа на незаконния ПУП е  издадено от главния архитект на община Асеновград Константин Атанасов и разрешение за строеж за сградата, което също е в противоречие с нормативната уредба. То е несъвместимо с незаконния и вече отменен подробен устройствен план, както  и на ЗУТ. Според плана височината на сградата трябва да бъде до 12 м. Разрешение за строеж обаче определя височина над 16 м.

Появява се пълен абсурд, понеже жилищната сграда вече се намира в два парцела, а това е напълно недопустимо.

За тези нарушения са категорични освен съдът и съдебните експерти, изготвили техническите експертизи на сградата.

„Не съм запознат с решението на ВАС, затова не мога да го коментирам в момента. Строителното разрешение е твърд акт и не може да бъде отменено от никой“, коментира строителният предприемач Вакрил Запрянов, собственик на сградата.

Решението на Върховния административен съд

не подлежи на  обжалване и е в сила от датата на издаването му – 5 юли 2018 година.

1 2

Подобни статии

Един коментар

  1. Guido написа:

    Ne sam zapoznat sas sluchaq ot blizo no dokazani nezakonni stroezhi tuk v USA se sabarqt

Top