Строителен предприемач заплашил със смърт свой колега, изнудвал го за много пари

Окръжната прокуратура в Пловдив повдигна обвинение на 46-годишен строителен предприемач за изнудване, придружено със заплаха за убийство.

Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем С.А., на 46 г., за това, че в гр. Пловдив, в периода от 9 март 2018 г. до 21.12.2019 г., при условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага е принудил  другиго – 51-годишен мъж, чрез заплашване да извърши нещо противно на волята му – да предаде сумата от 74 000 лева, и с това му причинил имотна вреда в размер на 25 600 лева,като изнудването е придружено със заплаха за убийство – престъпление по чл. 214  ал. 2 във вр. ал. 1 във вр. чл. 213а ал. 2 т. 1 вр. чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс.

До момента е установено, че обвиняемият С.А. и пострадалият имали търговски взаимоотношения в строителния бранш. Те изграждали в гр. Пловдив обект с офиси и магазини. След като прекратили общата си работа, С.А.  изразил претенция, че пострадалия му дължи пари в размер на общо 74 000 лева.  Бизнесменът отричал да има  финансови задължения към С.А.. В горепосочения период обвиняемият многократно се обаждал на пострадалия, като му оказвал натиск да събере и да му предаде исканите пари, заканвал се със саморазправа и заявил, че „следващата им среща ще е кървава“. Отправял и други заплахи за живота му. В резултат на упражнената принуда под формата на заплахи за убийство, бизнесменът противно на волята си предал на С.А., на няколко пъти, сума в общ размер на 25 600 лева.  След подаден сигнал в полицията, на 21 декември 2019 г., обвиняемият С.А. е задържан от служители на МВР за 24 часа. Арестът му е удължен за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Днес, 23 декември 2019 г., по искане на Окръжна прокуратура-Пловдив съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо С.А.

Подобни статии

Top