Строителството по Водния цикъл в Асеновград приключва до края на май (СНИМКИ)

Строително-монтажните дейности

по проекта за рехабилитация на водопроводната и канализационна мрежа на Асеновград трябва да приключат до месец май тази година. Празниците на града Асеновград ще посрещне и с напълно изградена и работеща пречиствателна станция за отпадни води.

До момента е изпълнено на 90% полагането на тръбите, доставена е апаратурата и за пречиствателното съоръжение. Това констатира министърът на околната среда и водите Нено Димов. Днес той провери напредъка по изпълнението на най-мащабния проект, реализиран досега в Асеновград.

Според него проектът е в много напреднала фаза, в срок е и работата по пречиствателната станция.

„Проектът за рехабилитация на ВиК мрежата с изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води в Асеновград е един от най-успешните проекти по ОП „Околна среда”, каза министър Нено Димов.

„Реализацията му не само  ще подобри качеството на живот на асеновградчани, но  може да служи като модел за начина на работа на бъдещи проекти по тази оперативна програма.”

С изграждането на

водния цикъл на Асеновград 5500 души ще бъдат включени към водоснабдителната инфраструктура, а над 65 хиляди човека ще се възползват от пречистването на водата. С близо 7 на сто ще се намалят и загубите на питейна вода във водопроводната система.

В Асеновград ще бъде построена и една от най-големите пречиствателни станции за отпадни води в страната. Това е 59-тото съоръжение, изградено по Оперативна програма „Околна среда”. Тя е разположена на площ от 52 декара, където ще работят 44 съоръжения.

Инвестицията е за близо 26 милиона лева, припомни кметът на града д-р Емил Караиванов. По думите му до пет месеца в Асеновград трябва да има реално пречистване на водата.

„Надявам се, крайният резултат с една нова канализационна и водопроводна инфраструктура, с полагането на нов асфалт и пречиствателна станция, която ще влива в река Чая пречистена вода, да доведе до по-чиста околна среда за жителите на Асеновград.”

Стартът на проекта за нов Воден цикъл в Асеновград беше даден в края на ноември 2016-та година. Общият размер на инвестицията е за над 106 млн. лв., като безвъзмездната финансова помощ, предоставена по Оперативна програма „Околна среда ‎2014-2020“ е в размер на 80 милиона лева.

 

Подобни статии

Top