Строят сграда за ОУ „Драган Манчов“ до МОЛ-а, в нов корпус ще е и ОУ „Княз Александър Първи”

ОУ „Драган Манчов“ ще бъде с високотехнологичен профил, става „Малката Математическа“

Нова сграда ще строи общината за ОУ „Драган Манчов”. Това съобщи пред журналисти днес зам.-кметът по образование Стефан Стоянов. Училището ще бъде преместено изцяло от сегашната си сграда в новата, като по този начин ще се освободи място за Математическата гимназия.

Новата сграда ще се строи в пресечка до МОЛ „Пловдив“. Тя ще отговаря на всички изисквания и ще събира до 45 паралелки, поясни ресорният зам.-кмет.

Изграждането на новото училище ще струва около 7 млн. лв.

„Имаме запазен терен от 10 декара в район „Западен”, които са отредени за новата сграда. Проведохме вече няколко разговори с екипите и на Математическата гимназия, и на ОУ „Драган Манчов”. Очакванията са ми  до края на тази или в началото на следващата година най-късно да имаме технически проект за новото училище в самостоятелен терен, което е голяма стъпка напред”, посочи Стоянов.

Сградата на Математическата гимназия пък ще бъде ремонтирана и разширена, като целта е да се премине на едносменен режим на обучение, обясни зам.-кметът.

Подготвят се процедурите за строителството на новата сграда на ОУ „Княз Александър Първи”

По думите му общината има реален шанс скоро да има две нови училища, тъй като се подготвят и процедурите за строителството на новата сграда на ОУ „Княз Александър Първи”, което в момента си поделя сградата с Хуманитарната гимназия.

За ОУ „Княз Александър Първи” са отпуснати 5 милиона лева от държавата, а общината ще дофинансира с още около 2 милиона и ще бъде изградена нова сграда в двора на училището. Теренът вече е отреден и ще се направи така, че всяко от двете училища – и ОУ „Княз Александър Първи”, и Хуманитарната гимназия, да си имат дворно пространство, като идеята е да се запазят старите чинари от северната страна на двора.

Стоянов обясни, че идеята, която се обсъжда в общината е, ОУ „Драган Манчов” да стане основно технологично училище със засилено изучаване на математика, базово програмиране, роботика, IT и инженерни профили.

„Анализите показват, че ако не се вземат мерки сега, е вероятно до 4-5 години да има недостиг на места в първи клас. Общината все още не е успяла да осигури и задължителното целодневно обучение в началния етап“, подчерта Стоянов и добави, че тепърва в това трябва да се инвестират сериозни средства.

Той даде пример, че само тази година първолаците са се увеличили с 5% в сравнение с предходната.

Чуйте още във видеото:

Подобни статии

Top