Студ и хаос в Панаира, хора от секциите се нахвърлиха на председателя на РИК 16 (СНИМКИ)

90% от протоколите на Секционните комисии сгрешени, връщат многократно комисиите за поправки

Студ и хаос в Пловдивския панаир тази нощ, след края на изборния ден. Освен, че времето застудя и сняг се изсипа на парцали над града под тепетата миналата вечер, в панаирната палата №3 членовете на секционните комисии от Пловдив град също студуваха. Токов удар ударил климатиците и стотици пловдивчани мръзнеха, докато чакат да бъдат повикани за обработка на изборните протоколи.

Организацията обаче не само не беше на ниво, но и направо куцаше. Пристигащите от секциите членове на комисии бяха посрещани на входа на палатата, където получаваха номерче, за да се явят пред РИК 16 и бяха приканвани от полицаи и организатори да си намерят места на столовете в голямото хале. Оказа се, че столове почти няма, а хората сядат по чувалите или обикалят из огромното помещение. Други пък просто обикаляха из палатата с надеждата да се стоплят.

Междувременно обработката в РИК се извършваше бавно, а хора с часове висяха в очакване да бъдат извикани в палата 7, за да им бъде обработен протоколът. Това изнерви полузаспалите и премръзнали членове на СИК и виждайки председателя на Районната избирателна комисия Илиян Иванов, те започнаха да го разпитват защо се е стигнало до тази ситуация. Спорът премина в разправия, а край Иванов се събраха десетки афектирани пловдивчани. Някои от тях заплашваха, че ще оставят чувалите с бюлетини и изборни книжа и ще си тръгнат.

Председателят на РИК се опита да им обясни, че той и колегите му от другите регионални комисии в страната са поискали облекчени протоколи и машинното гласуване да не се смесват, а да се разделят, за да се улесни работата на членовете на СИК. От ЦИК обаче отказали.

Членове на СИК звъняха на 112 за помощ

Междувременно жена бе откарана с линейка, след като припаднала, разказаха нейни колеги. Други няколко души са потърсили медицинска помощ, а член на СИК е сигнализирал на спешния телефон 112 за тежката ситуация в Панаира, но оттам го препратили към общината.

В крайна сметка хората се организираха да внесат жалба до ЦИК заради лошите условия, при които изчакваха да бъдат привикани за обработка на изборните книжа.

В самото помещение, където ставаше това, хаосът също беше пълен, тъй като заради сгрешени данни членовете на комисиите многократно бяха връщани да поправят протоколите си.

Обработката на протоколи продължава, остават още стотина комисии, научи DCnews.bg. Най-вероятно до довечера и техните книжа ще бъдат обработени.

Подобни статии

Top