Студени досиета: Разкриха убийство в Пловдив с 14 г. давност (ВИДЕО)

Студени досиета: Разкриха убийство в Пловдив с 14 г. давност

Тежко убийство бе разкрито в Пловдив по т.нар. студени досиета,

съобщиха от окръжната прокуратура под тепетата. Убийството е извършено през декември 2003-та година, но е излязло на дневен ред при извършената ревизия на стари преписки, поради изтичане на давността им.

Давността на това престъпление изтичала догодина, но разследващите влезли в дирите на убиеца – тогава 16-годишен ученик. Това е 30-годишният пловдивчанин Никола Камберов, който вече е задържан за 72 часа от прокуратурата. Повдигнато му е обвинение за убийство по особено жесток начин на тогава 26-годишния Божидар Моллов от Пловдив.

Убийството е станало заради любовен триъгълник.

Свадата започнала заради спор за момиче, което било приятелка първо на един младеж, после на Божидар Моллов. 16-годишният тогава Никола се намесил в разправията между двамата, като намушкал с нож в гърба Моллов. След това избягал и хвърлил окървавения нож във водите на река Марица.

След удара в гърба раненият Божидар успял да се откопчи от убиеца си, опитал се да избяга и да се скрие във входа на близък жилищен блок, където е намерен от други хора. Те извикали линейка, но въпреки опитите да бъде спасен, Моллов починал от раната си.

При отварянето на случая от Окръжна прокуратура са предприети незабавни мерки да се активизира разследването. Извършени са допълнителни издирвателни мероприятия и са назначени нови съдебно-медицински експертизи. Подозренията на прокурорите се насочили към трима души, двама от които са били непълнолетни при извършване на убийството.

Междувременно съдебно-медицинските експертизи установили,

че смъртта е настъпила по особено мъчителен начин за убития и това довело до промяна на квалификацията на престъплението в по-тежка.

След интензивно разследване, с помощта на служители от Криминална полиция в Пловдив, Главна дирекция „Национална полиция“ и психолози, и чрез използване на полиграф, вчера е бил задържан убиецът – Никола Камберов. При разпита му, той е признал изцяло вината си, а при извършения следствен експеримент за възстановка на убийството, е показал и описал точно мястото на престъплението, начинът на извършването му и мястото в река Марица, където е изхвърлил ножа.

Наказанието, което може да получи Камберов,

ако бъде признат за виновен е от 3 до 12 години затвор. То е в малък размер поради ненавършените му тогава пълнолетие.

Утре прокуратурата ще поиска от Окръжния съд убиецът да бъде оставен в ареста за постоянно.

Подобни статии

Top