Студент от Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ с приз за най-добър говорител

В състезание по международно хуманитарно право

Студентът от Юридическия факултет (ЮФ) на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ Тодор Рогошев, беше отличен с приза за най-добър говорител по време на участието си в лятно училище и състезание по международно хуманитарно право (МХП), организирани от Истанбулския институт по международно право, Международния комитет на Червения кръст и Турски Червен полумесец – Kirimli Dr. Aziz Bey International Humanitarian Law Moot Court Competition & Advanced Summer School.

Тодор Рогошев бе един от членовете на представителния отбор на ЮФ на ПУ „Паисий Хилендарски“, който достигна до полуфинал на състезанието. Останалите участници от висшето училище бяха Виктория Стоянова и Франческо Ночев. Отборът е единственият от България, допуснат за участие в събитието. Тримата студенти са членове на Клуба по международно хуманитарно право към Юридическия факултет на Пловдивския университет, а участието им е подкрепено от Българския Червен кръст и Регионалната делегация на Международния комитет на Червения кръст в Белград като част от усилията за разпространение и промоция на нормите на МХП.

Лятното училище и състезанието бяха предназначени за студенти по право и се проведоха изцяло във виртуална среда. Темите на състезанието включваха редица проблеми като: употреба на автономни оръжия, окупация, военнопленници и защита на медицинските лица по време на въоръжени конфликти.

Състезанието бе предшествано от няколко седмици онлайн лекции с представители на Международния комитет на Червения кръст и много други авторитетни лектори.

Подобни статии

Top